latinica  ћирилица
16/08/2014 |  15:09 | Autor: SRNA

Hrvatski kapetan zaustavljen u Italiji sa brodom punim američkih tenkova i raketa

Hrvatski kapetan zaustavljen je u đenovskoj luci sa brodom punim američkih tenkova i drugog ratnog naoružanja koje je prevozio za Saudijsku Arabiju.

Kapetan (51), koji je kod sebe imao hrvatski pasoš, tvrdi da nije znao šta se nalazi na njegovom brodu "Hofuf".

Brod nacionalne brodske kompanije iz Saudijske Arabije "Bahri" od trenutka kada je uplovio u luku "Eritreja" u Italiji bio je sumnjiv, pa je granična policija tražila sudski nalog za pretres broda što je i učinjeno.

Otkriveno je da u njemu nalazi 27 tenkova američke vojske marke "Abrams", šest vojnih kamiona i 77 kontejnera koji su bili prepuni ratnom opremom, od raketa do minobacača.

Na zahtjev SAD brod je odblokiran i krenuo je iz italijanske kule, uprkos tome što ne bi smio bez pratnje da prenosi toliku količinu oružja.

Muškarac sa američkog govornog područja donio je u tužilaštvo "obrazloženje" i deblokadu, a na dokumentu je pisalo i da teret mora ići dalje, dok u Đenovi treba da bude iskrcan samo registrovani materijal za održavanje.

Prema pisanju hrvatskih medija, istraga u Italiji se nastavlja pa bi hrvatskom kapetanu mogla biti izrečena visoka novčana kazna, a možda i neka oštrija sankcija.