latinica  ћирилица
16/08/2014 |  17:28 | Autor: SRNA

Linta: Ustavni sud Hrvatske legalizuje kršenje Ustava

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je očekivanom odluku Ustavnog suda Hrvatske da referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom, jer bi drugačija dodatno kompromitovala tu zemlju u međunarodnoj javnosti.

Linta smatra pogrešnom odluku suda, prema kojoj je Gradskom vijeću Vukovara dat rok od godinu dana da riješi pitanje dvojezičnih tabli.

Na taj način se, kako je naveo, legalizuje kršenje Ustava, ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, zakona o zvaničnoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i međunarodnih obaveza koje je Hrvatska preuzela.

"Ako je Hrvatska pravna država onda je Gradsko veće Vukovara obavezno da poštuje sopstveni Ustav i zakone koje je donio suvereni Hrvatski sabor, a ne da mu se daje rok od godinu dana", ističe Linta.

On smatra pogrešnom i odluku da Vlada pripremi izmjene zakona o zvaničnoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina kojima će biti utvrđeni mehanizmi za slučajeve da opštine i gradovi ne poštuju zakonsku obavezu da u statute ugrade odredbe o ravnopravnoj upotrebi srpskog jezika i pisma u javnom životu, jer se njom krši princip vladavine prava.

Navedenim odlukama Ustavni sud Hrvatske poslao je poruku da skidanje i uništavanje srpsko-hrvatskih dvojezičnih tabli nije krivično djelo i da to svako može da čini u narednih godinu dana.

Ustavni sud Hrvatske donio je ove sedmicu odluku da ne bude održan referendum o ćirilici jer je, kako je obrazloženo, predloženo protivustavno referendumsko pitanje.