latinica  ћирилица
16/08/2014 |  20:42 | Autor: RTRS

Američki poreznici "češljaju" račune građana u Srbiji

Banke od 1. jula u Srbiji kao uslov za otvaranje računa traže potpisivanje saglasnosti da se podaci o njihovim transakcijama dostavljaju poreskoj službi SAD. I banke u BiH su, prema riječima izvršnog sekretara Udruženja banaka BiH Mije Mišića pristale da podatke o svojim klijentima šalju u SAD.

Prema tvrdnjama nadležnih organa u Srbiji na to nemaju pravo, jer Srbija nema potpisan nikakav sporazum sa Amerikom.  Nezvanično, podaci građana BiH koji imaju otvorene račune u nekoj od bh. banaka takođe se dostavljaju američkoj Poreskoj upravi iako BiH i SAD nemaju potpisan nikakav bilateralni aranžman za ovakvu vrstu razmjene ličnih podataka. Sve ovo radi se, kako nezvanično saznajemo, u cilju borbe protiv terorizma i sprečavanja pranja novca i utaje poreza u SAD.

Bankari u Srbiji zvanično o ovome ne žele da govore. Nezvanično, kažu da je to zbog američke Poreske uprave, odnosno njihovog zakona. Ako se s njim ne usklade, kažu, mogu da zaborave na biznis u SAD. U Narodnoj banci Srbije ističu da bankama nisu dali nikakvu preporuku. 

"Prema informacijama kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FACTA propisa. Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavijestilo o potpisanoj Potvrdi namjere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa", stoji u saopštenju Narodne banke Srbije.

Istovremeno, u Ministarstvu finansija Srbije kažu da je riječ o izvještavanju o računima lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u Sjedinjenim Državama, a drže ih kod finansijskih institucija sa sjedištem u Srbiji. Takve ugovore kažu SAD su potpisale s više zemalja, a cilj je sprečavanje izbjegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije.

"Mi građanima treba da objasnimo da popunjavanje anketnog lista nema nikakvih štetnih posljedica.  Svejedno kakav upitnik su dobijali u banci, nijedan od tih podataka nije izašao iz banke izašao, i nikome ti podaci nisu još uvijek dostavljeni", kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

 Ako Srbija potpiše sporazum sa Amerikom, bankari će, kažu, da provjere svih 6,7 miliona tekućih računa, koliko ih ima u Srbiji. Najavljuju da neće svi popunjavati upitnike, već će napraviti poseban kompjuterski program koji bi izdvojio američke poreske obveznike.