latinica  ћирилица
16/08/2014 |  22:35 | Autor: B92

Srbija i Turska u finalu Trofeja Beograda

Košarkaši Srbije savladali su reprezentaciju Argentine rezultatom 82:67 i tako izborili finale Trofeja Beograda. U prvom polufinalu Turska je bila bolja od Portorika sa 77:66.

Igrači Aleksandra Đorđevića su imali nešto lošije otvaranje utakmice u napadu, u prva dva minuta nisu postigli koš, ali bili su dobri u odbrani, pa gosti nisu stvorili osjetnu prednost. Led je probio Mitrović sa linije penala, a nakon koša za dva i bacanja Raduljice Srbija je povela 6:3.

Argentina je preokrenula rezultat, ali uslijedila su četiri vezana poena Bogdanovića i trojke Markovića i Kalinića poslije kojih je Srbija povela sa 16:9. "Orlovi" su nastavili sa odličnim šutom, za tri je pogodio i Birčević, a na kraju prve četvrtine bilo je +12 (26:14) poslije bacanja Micova i koša Katića.

Prednost Srbije rasla je i do +21 (43:22) poslije pogotka Mitrovića, Raduljica je bio superioran u drugoj četvrtini, a košarkaši Srbije su nekoliko puta efektno završavali akcije u kontrama.

Ipak, u završnici poluvremena trojkom Safara i penalima Noćionija Argentina je na poluvremenu smanjila na 46:32.

Raduljica je nastavio sa izvanrednom igrom i u nastavku, bio je fizički dominantan u odnosu na rivale, a Bjelica je uz dva atraktivna poteza vezao četiri poena.Argentinci su djelovali umorno, a "Orlovi" su to obilato koristili – prednost je ponovo rasla, a poslije trojke Јovića na isteku napada iz nemoguće pozicije bilo je 61:40.

Tempo meča malo je opao, a domaćini su lagano čuvali prednost – na kraju trećeg perioda bilo je 70:51. Prva polovine četvrte dionice bio je jedini period opuštanja srpske selekcije, pa su Argentinci prišli na 11 poena zaostatka (73:62).

Međutim, nakon dobre odbrane Bogdanovića u kontri je zakucao Birčević, a potom je Birčević ponovo zakucao u kontri za vodstvo 77:63. Do kraja je Srbija u laganom ritmu privela meč kraju za trijumf rezultatom 82:67 u prvom pripremnom meču pred beogradskom publikom.

Najbolji u timu Srbije bio je Miroslav Raduljica sa 15 poena (4-11 iz igre, 7-12 penali) i 4 skoka, 10 poena dodao je Stefan Јović, a Bogdan Bogdanović dodao je 8 (3-11 iz igre).

U nedjelju se igra meč za treće mjesto između Argentine i Portorika (18 časova), i finale Srbija - Turska (20:30).