latinica  ћирилица
17/08/2014 |  10:03 | Autor: vecernjenovosti

Dijalog Beograda i Prištine bez EU?

Postoje šanse da srpska i albanska strana nastave pregovore u drugačijem formatu nego do sada, te bi se susret timova odigravao u Beogradu i Prištini, a Brisel bi ostao garant dogovora, pišu "Večernje novosti".
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

U iščekivanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine, sa obje strane "prizivaju" se razgovori bez posrednika, s tim što Beograd taj direktan dijalog vidi kao statusno neutralan, dok bi ga Albanci tretirali kao razgovor dvije suverene zemlje, navodi list.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručeno je da je "u zajedničkom interesu težnja ka nesmetanoj direktnoj komunikaciji Beograda i Prištine".

"Takav dijalog ne bi implicirao bilo kakvo statusno priznavanje, već bi bio dokaz napretka u razgovorima i normalizaciji odnosa", saopšteno je iz Kancelarije.

List piše kako, na drugoj strani, pretendent na premijersku poziciju u Prištini Ramuš Haradinaj poručuje da se mora postići "bilateralni dijalog", te da je cilj da se jednog dana Kosovo i Srbija međusobno priznaju i da svi idu ka članstvu u EU.

Prema pisanju "Novosti", postavlja se pitanje da li bi razgovori bez trećeg para očiju Srbiji "prišili etiketu" da je za stolom priznala kosovsku državnost.

Šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da, ako Srbija želi da dijalog sa Prištinom ide brže, najbolje bi bilo da razgovori budu direktni jer se teme tiču i Srba i Albanaca, dodajući da je dosadašnji dijalog imao komplikovan mehanizam.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović ocijenio je da bi bez posrednika u razgovoru sa Albancima moglo više da se "izvuče" za interese Srba, napominjući da ne vjeruje da bi takav dijalog mogao da se "zamaskira kao statusno neutralan, jer je ta zavjesa pala u momentu potpisivanja Briselskog sporazuma".

"Ali, i pored toga, neposredni razgovori su sigurno bolja opcija od ovih u kojima je međunarodna zajednica pristrasna. Ionako nam medijatori nisu ništa pomogli, već je u njihovom prisustvu Srbija prihvatala ono što je albanska strana tražila. Da smo u dijalogu bili sami, verujem da bismo bolje prošli", istakao je Bogdanović.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Јanjić podsjetio je da je posljednji direktni dijalog Beograda i Prištine bio 1993. godine, te da su se onda "umetnuli Amerikanci i EU" koji, prema njegovom mišljenju, poziciju kontrolora neće ispustiti zbog njihovog viđenja bezbjednosti.

Јanjić je napomenuo da u izjavama u kojima se pominje direktan dijalog zapravo nije izrečeno šta to zaista znači.