latinica  ћирилица
21/08/2014 |  15:45 | Autor: SRNA

BORS: Tužilaštvo BiH-instrument političara iz FBiH

Tužilaštvo BiH je instrument u rukama političkih moćnika Federacije BiH i ne interesuje ga istina o proteklom ratu, niti provođenje pravde, smatra Boračka organizacija Republike Srpske.
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

"Politički moćnici iz FBiH i danas u miru nastoje provoditi i dovršiti ratnu politiku, odnosno stvoriti unitarnu BiH u kojoj su Srbi zločinci, a svi ostali žrtve", saopšteno je iz BORS-a.

Reagujući na hapšenje Dragana Glogovca u Bijeljini, BORS ističe da on nema nikakve veze sa događajima koji mu se stavljaju na teret, jer je sa velikim brojem Srba iz Zavidovića izbjegao početkom rata u Kamenicu, spašavajući živu glavu pred muslimanskim zločinicima.

U saopštenju se navodi da je istina o kojoj Tužilaštvo BiH ćuti da su u Kamenici i na čitavom Ozrenu zločini činjeni isključivo nad Srbima, i to počevši od juna 1992. godine kada je iz zasjede ubijeno troje srpskih civila od kojih dvije dvadesetogodišnje djevojke.

"Činjenica je da su upravo u Kamenici 1995. godine mudžahedini formirali zloglasni kamp u kom su svirepo pogubljena 64 srpska vojnika i civila. Očigledno je da je hapšenje Glogovca pokušaj skretanja pažnje sa pravih ratnih zlodjela i zločinaca koji su harali Gostovićima, Kamenicom i Ozrenom", navodi se u saopštenju.

BORS je pozivao vlasti Republike Srpske da iskoriste sva moguća pravna sredstva i zaustave maltretiranje i ponižavnje srpskih boraca i njihovih porodica.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su na području Bijeljine uhapsili Dragana Glogovca osumnjičenog za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u mjestu Kamenica u opštini Zavidovići.

 

PREDLOŽENE MЈERE ZABRANE ZA DRAGANA GLOGOVCA

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Dragana Glogovca koji je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u mjestu Kamenica u opštini Zavidovići.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac je uputio Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane koje se odnose na zabranu napuštanja boravišta, zabranu kontaktiranja sa osumnjičenim i svjedocima, kao i obavezno javljanje svakog dana policijskim organima u Bijeljini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.