latinica  ћирилица
24/08/2014 |  09:12 | Autor: SRNA

Mirjanić o mjerama zaštite od elementarnih nepogoda

Protivgradna preventiva Republike Srpske dejstvovala je sa 37 protivgradnih stanica sa teritorija devet lokalnih samouprava i pri tom je ispaljeno ukupno 96 protivgradnih raketa.
Protivgradna zaštita - Foto: RTRS
Protivgradna zaštitaFoto: RTRS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić održaće radni sastanak sa predstavnicima  Protivgradne preventive RS i Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Tema sastanka su mjere za prognoziranje, prevenciju i zaštitu od elementarnih nepogoda, saopšteno je iz ministarstva.

Sa protivgradnih stanica je dejstvovano juče od 16.00 do 18.28 časova, a ukupno je ispaljeno 96 raketa. Sa devet stanica na teritoriji Brčkog ispaljeno je 28 raketa, sa dvije stanice grada Doboja osam raketa, sa 12 stanica grada Bijeljina 32 rakete, u opštini Modriča sa dvije stanice tri rakete, opštini Gradačac sa pet stanica 11 raketa, a u Pelagićevu sa dvije stanice tri rakete.

Na području opštine Petrovo sa jedne stanice ispaljene su tri rakete, u Ugljeviku sa dvije stanice četiri rakete, te u Loparama sa dvije stanice četiri rakete, saopšteno je iz Protivgradne preventive RS.

Kako se navodi, sistem protivgradne preventive spremno je dočekao jučerašnje nepogode, a otežana okolnost bila je što su oblaci na branjenu teritoriju ulazili iz nebranjenog područja kao zreli, sa veoma jakim procesima stvaranja grada i koji su već donijeli jake pljuskove i grad.

Ispaljivanje protivgradnih raketa počelo je na vrijeme, čim su oblaci došli u domet naših strelaca, osim u opštinama obuhvaćenim zabranama za ispaljivanje protivgradnih raketa. Dejstvima su procesi vidljivo umirivani, a
štete od grada značajno umanjivane - navode iz Protivgradne preventive.