latinica  ћирилица
24/08/2014 |  12:05 | Autor: SRNA

Mutabdžija: Biće riješena nastava i za učenike poplavljenih škola

Zbog poplava koje su nas zadesile, postojeći nivo pripreme za početak školske godine je veliki uspjeh Republike Srpske kroz afirmaciju solidarnosti i nesebičnu pomoć međunarodnih institucija, naglasio je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija - Foto: SRNA
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran MutabdžijaFoto: SRNA

U slučaju da ne bude završena sanacija svih objekata škola koje su bile pogođene poplavama do početka školske godine za učenike tih škola biće organizovan alternativni vid nastave ili prevoz do drugih škola, uz obaveznu nadoknadu eventualno izgubljenih časova, rekao je ministar.

On je naglasio da je takav scenario za sada moguć u OŠ "Vuk Karadžić" u Doboju, u školi u Crkvini kod Šamca, u OŠ "Sveti Sava" u Novom Gradu i možda OŠ "Miloš Dujić" u Čelincu, dok za sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola u Srpskoj nastava počinje nesmetano, 1. septembra.

"Zbog poplava koje su nas zadesile, postojeći nivo pripreme za početak školske godine je veliki uspjeh Republike Srpske kroz afirmaciju solidarnosti i nesebičnu pomoć međunarodnih institucija, jer je samo za sanaciju šest predškolskih ustanova, 23 osnovne škole, 11 srednjih škola i jednog fakulteta bilo neophodno više od 11 miliona KM", rekao je Mutabdžija.

Napomenuo je da je Vlada Srpske i ove godine obezbijedila besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece, te prevoz za učenike koji putuju više od četiri kilometra do škole kojoj područno pripadaju.

"Ušli smo u fazu izrade novog nastavnog plana i programa i odobrili Republičkom pedagoškom zavodu novi nastavni plan i program za sve osnovne škole, za srednje stručne škole, dok smo za gimnazije to riješili ranije, jer smo konstatovali da su nastavne jedinice u našim udžbenicima preobimne, da u nekim imamo i materijalnih grešaka, a česta je i praksa da su udžbenici pisani neprimjerenim jezikom za učenike", rekao je Mutabdžija.

Ministar je istakao, da ove školske godine slijedi i intenzivnija edukacija nastavnika i profesora, kao i da će na regionalnom nivou biti osmišljeni kvalitetni programi, te da se razmatra i pitanje racionalizacije školske mreže, ali ove školske godine neće biti zatvaranja nekih područnih škola.