latinica  ћирилица
24/08/2014 |  15:06 | Autor: Agencije

Gračanica: Nevrijeme ostavilo pustoš

Prema posljednjim informacija iz Civilne zaštite Gračanica, stanje na području ove opštine je katastrofalno, javljaju federalni mediji.

Nevrijeme koje je juče u popodnevnim časovima pogodilo Gračanicu izazvalo je nove poplave, a grad koji je bilo veličine jajeta oštetio je hiljadu stambenih objekata.

Građani kojima su oštećene kuće sada su praktično bez krova nad glavom, navode predstavnici lokalnih vlasti. Kako ističu, imovinu sada jedino pokušavaju da spasu, prekrivajući krovove najlonskim folijama. Najteže stanje je u naselju Donja Orahovica.

Zbog prognoza meteorologa da se i narednih dana očekuje nestabilno vrijeme, nadležni su uputili apel vlastima kantona i Sarajevu za pomoć u crijepu za naselja gdje su štete prevazišle sve mogućnosti lokalne zajednice.

Inače, na području oppšine Gračanica, stanje prirodne nesreće je proglašeno još od 5. maja.

"Ovo je peti put da nepogode pogađaju isto područje. Apelujemo na sve one koji mogu pomoći da to urade. Potreban nam je crijep, jer je hiljadu objekata bez krova, ti ljudi ne smiju dočekati nove kiše. Ističemo da bi stanje danas bilo još mnogo  gore, da nadavno nismo očistili korita rijeka, jer one više nisu mogle primiti velike količine vode", navode opštinske vlasti u apelu.

Spasilačke ekipe neprestano su na terenu, a angažovana je i sva raspoloživa mehanizacija.