latinica  ћирилица
09/09/2014 |  10:44 | Autor: Agencije

Šerijatska policija u Vupertalu?!

Muslimanski radikali počeli su da provode islamski zakon, ili šerijat, na ulicama Vupertala u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.
Šerijatska policija - Foto: ilustracija
Šerijatska policijaFoto: ilustracija

Mladi, zabrađeni islamisti koji nose narandžaste bezbjednosne prsluke na kojima piše "Šerijatska policija", proglasili su dijelove Vupertala "zonama pod kontrolom šerijata".

Oni distribuišu žute letke u kojima se objašnjavaju pravila ponašanja u gradskim "šerijatskim zonama" - navodi portal "Gejtston institut".

Ekstremisti od muslimanskih i nemuslimanskih prolaznika traže da slušaju salafistička predavanja i da se uzdržavaju od alkohola, cigareta, droga, kocke, slušanja muzike, pornografije ili prostitucije.

U sedmominutnom propagandnom filmu na njemačkom jeziku pod naslovom "Šerijatska policija: uskoro u vašem gradu" prikazana je grupa muškaraca na čijem je čelu Nijemac preobraćenik u islam - Sven Lau, kako noću šeta ulicama Vupertala i vrše pritisak na mlade da prihvate radikalni islam.

U pojedinim slučajevima, oni su fizički pokušali da spriječe mlade da uđu u barove, kazina i diskoteke, a oni koji su im pružili otpor su zastrašivani.

Nakon što su mještani obavijestili njemačke vlasti, policija je pojačala prisustvo u centralnom dijelu Vupertala, a ustanovljena je i telefonska linija na koju građani mogu da prijavljuju moguće kriminalne aktivnosti.

Šef policije Vupertala Birgita Radermaher ističe da muslimanska "pseudo policija" predstavlja prijetnju po vladavinu zakona i da samo državna policija ima legitimno pravo da djeluje u Njemačkoj.

"Monopol vlasti nalazi se jedino u rukama države. Ponašanje kojim se zastrašuje, prijeti ili provocira, neće biti tolerisano. Ta `šerijatska policija` nije legitimna. Čim neko primijeti te osobe, odmah treba da pozove policiju", istakla je Radermaherova.

Gradonačelnik Vupertala Peter Јung vjeruje da će se policija obračunati sa islamistima.

"Namjera islamista je da provociraju i prisilno nameću svoju ideologiju nad drugima. Nećemo to dozvoliti", poručuje Јung.

Broj salafista u Njemačkoj u proteklih nekoliko godina je u porastu i njemačke vlasti su objavile brojna upozorenja o prijetnji koju predstavlja ova ideologija u toj zemlji i ostatku Evrope.

U junu 2014. godine, oko 400 salafista okupilo se radi roštilja na "gril festu" u oblasti Tanenbuh u Bonu kako bi slušali predavanja pojedinih najradikalnijih salafističkih propovjednika u Njemačkoj.

Policija je navela da je svrha okupljanja prikupljanje sredstava i regrutacija dobrovoljaca za džihad u Siriji.

Međutim, nakon "gril festa" grupice mladih salafista počele su da provode šerijat na ulicama Bona i da primoravaju mlade žene da nose marame.

Suđenje četvorici salafista optuženih za podmetanje bombe na glavnoj željezničkoj stanici u Bonu u decembru 2012. godine i za planiranje ubistva antiislamskoj aktiviste u Leverkuzenu u martu 2013. godine, uskoro treba da počne u Diseldorfu, prijestonici Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Vlasti su izrazile zabrinutost da će sudski proces, koji bi mogao trajati do dvije godine, izazvati nasilne sukobe između salafista i brojnih članova raznih neonacističkih grupacija iz Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Јedna od sličnih organizacija "Rehte" /Pravo/, osnovala je sopstvenu udarnu grupu pod nazivom "Čuvari grada Vupertala" s ciljem borbe protiv "šerijatske policije".