latinica  ћирилица
10/09/2014 |  10:05 | Autor: RTRS

Troicki za RTRS: Novak mi je mnogo pomogao (VIDEO)

Viktor Troicki, nekada 12. teniser svijeta, poslije devet godina ponovo nastupa na Čelendžer turniru u Banjaluci.
Viktor Troicki - Foto: RTRS
Viktor TroickiFoto: RTRS

Troicki se nakon suspenzije od godinu dana vratio takmičarskom tenisu.

 

Kako ste prošli kroz period suspenzije?

"Vrijeme je u početku jako sporo prolazilo, ali sam riješio da nastavim dalje, gledam na budućnost i da nastavim sa treninzima, sa pozitivnim razmišljanjima kako ću se što bolje vratiti u tenis u kojem sam od djetinjstva i oduvijek sam sanjao da budem teniski profesionalac. Pokušali su da mi unište karijeru,ali to je iza mene. Pokušavam da ne razmišljam o tome, bilo je kako je bilo, ja znam da sam bio čist, da nisam ništa loše uradio, jednostavno sam pratio instrukcije oficijalnih ljudi. Sada gledam na dalje turnire, na dalju karijeru i nadam se da ću najprije uspjeti da se vratim prvo u najboljih 100 ove godine a onda napravim i još veći korak i napravim bolji rezultat prije nego što sam stao".

 

Koliko su vam kolege iz reprezentacije pomogle i kako ste se osjećali kada su drugi teniseri bili protiv vas?

"Najprije želim da se zahvalim Novaku, Јanku i Zimonjiću koji su konstantno bili u kontatku sa mnom i podržavali me na svaki mogući način. Novak je zaista uradio puno za mene i javno me podržavao iako je i on imao problema zbog toga. Trenirao sam dosta sa njim u ovih godinu dana i zaista mi je puno pomogao, tako da želim prvo njima da se zahvalim, pokazali su da su veliki prijatelji kada mi je bilo najteže i to znači zaista puno za mene. Što se tiče drugih kolega, stranaca, bilo je dosta podrške u početku, a bilo je i neki igrača koji su rekli kako nisu bili upućeni u detalje, nisu znali šta se tačno izdešavalo i Marej je, recimo, izjavio kako je bilo neprofesionalno sa moje strane to što nisam dao uzorak krvi, ali mislim da on nije bio upućen tačno u detalje šta se sve dogodilo. Uglavnom su me svi koje sa sreo kasnije podržavali, jednostavno im nije bilo jasno šta se sve dogodilo i nisu mogli da vjeruju da sam supendovan zbog takve greške".

 

Mogu li teniseri Srbije ponoviti uspjeh iz 2010. kada su osvojili Dejvis kup?

"To je bio najveći uspjeh u mojoj karijeri, neopisiv osjećaj, radost, puno emocija je u tim momentima, zaista je bilo nestvarno. Iskreno mislim da smo imali šansu prošle godine da ga osvojimo ponovo. Nismo bili u punom sastavu, Јanko se povrijedio u međuvremenu, ni on nije mogao da igra u finalu, ja sam bio spriječen tako da smo bili oslabljeni,ali opet smo stigli do finala. Da smo bili u puno sastavu u Beogradu ja vjerujem da bi uspjeli da pobijedimo Čehe kao što smo pobijedili 2010. Ako smo svi na okupu, a vjerujem da ćemo biti uskoro nadam se da možemo opet do titule".

 

Šta Srbija može da uradi u baraž meču za ostanak u Svjetskog grupi sa Indijom bez Đokovića, Tipsarevića i Troickog?

"Moramo da vidimo i mlađe što dolaze, da vidimo kako će oni da igraju u ovom prilično važnom meču. Meč se igra za opstanak u Svjetskoj grupi i sigurno da će biti pritiska iako Indija nema tako zvučna imena. Igraju u gostima, u Indiji, u teškim uslovima tako mislim da je meč otvoren ali opet mislim da mi imamo jače igrače, zvučnija imena. Neće biti lako, ali na njima je da pokažu da su bolji i da mogu da dodju do pobjede".

 

Koji je razlog zbog kojeg niste otputovali u Indiju?

"Uvijek sam igrao za Srbiju, i u budućnosti ću igrati, ali u ovom momentu, u razgovoru sa timom i, naravno, selektorom odlučio sam da je u ovom trenutku važnije da se što prije vratim u prvih 100 i da što prije napravim što je moguće više poena".

 

Kako vam poslije devet godine, izgleda Čelendžer u Banjaluci?

"Nije se puno toga promijenilo. Za Banjaluku me veže puno divnih uspomena. Tu sam igrao svoje prvo finale čelendžera i zaista mi je drago što sam ponovo tu. Bio sam u Banjaluci na egzibiciji sa Đokovćem prije nekoliko godina. Turnir je sjajan, ljudi su jako prijatni, podržavaju nas, navijaju, hrana je fenomenalna, kao i uvijek, tako da nemam niskakvih zamjerki. Zahvalio bih se direktoru turnira Miši Radakoviću koji nam uvijek pomaže da učestvujemo na turniru, igrači dobiju "wild" karte ili nam pomaže u toku tunira, tako da se uvijek osjećamo kao kod kuće i zato volim da dođemo. Banjaluka je kao naš grad i zaista se osjećamo srećnim ovdje".

 

Koje su vam ambicije na ovogodišnjem izdanju čelendžera u Banjaluci?

"Sigurno da želim da dođem do titule u Banjaluci, mislim da je ove godine turnir poprilično jak, neće biti lako, svaki meč moram da odigram, dobro da se oznojim da pobijedim,idem meč po meč pa dokle dođem. Ramos je tipičan šljakaš,osvojio je turnir u Đenovi, igra prilično dobro, prvog nosioca Blaž Rolu ne poznajem baš najbolje, ali je u 100 naboljih, tako da ima dobrih igrača i mislim da će biti interesantno za publiku da dođu, da vide dobre mečeve i da nas podržavaju.

 

Koji su vam planovi za narednu godinu?

"Trenutno sam još uvijek koncentrisan na 2014, napravio sam plan i program za predstojeći period, očekuju me jači turniri u Aziji , ATP turniri u Kini gdje je konkurencija najjača, pokušaću na velikim turnirima doći do boljih rezultata, to mi nedostaje da se borim sa najjačima. Igraću jače turnire do kraja godine i nadam se da ću ostvariti cilj da se plasiram među prvih 100 a sljedeće godine nadam se da će biti bolje nego kada sam prekinuo da igram".

 

POGLEDAЈTE KOMPLETAN INTERVЈU VIKTORA TROICKOG RTRS-u