latinica  ћирилица
10/09/2014 |  13:18 | Autor: SRNA

Ministarka Tešanović dodijelila stipendije za 45 sportista

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović u Banjaluci je uručila 45 sportskih stipendija za 30 perspektivnih sportista, 10 sportista sa invaliditetom i pet potencijalnih olimpijskih kandidata.

Tešanovićeva je rekla da je od 2011. godine do danas podijeljeno 500.000 KM u stipendijama, te da su stipendije dobila 244 takmičara. Prema njenim riječima, za perspektivne sportiste i sportiste sa invaliditetom stipendija iznosi 130 KM mjesečno, a za olimpijce 200 KM.

"Veseli me činjenica da su to upravo oni sportisti koji pronose slavu Srpske, koji se takmiče na balkanskim i evropskim prvenstvima i osvajaju medalje", rekla je ministarka, podsjetivši da je teniserka Katarina Јokić na turniru Rolan Garos bila kao jedini sportista u istoriji Republike Srpske, odnosno BiH.

Tešanovićeva je istakla da stipendije imaju smisao i jačaju vjeru i nadu mladim sportistima da se može doći do vrha i napomenula da je džudista Nemanja Majdov na Olimpijadi mladih osvojio zlatnu medalju.

Ona je rekla da je investicija u mlade ljude najbolja investicija, ističući da društvo mora shvatiti da mora više ulagati mlade.

Kajakaš na divljim i mirnim vodama Darko Savić iz Banjaluke koji je izborio normu za prve Evropske olimpijske igre koje se održavaju sljedeće godine u Bakuu u Azerbejdžanu, rekao je da će tokom zime marljivo trenirati kako bi ostvario što bolji rezultat.

Tatjana Đekanović iz Teslića, koja trenira streljaštvo šest godina i koja je reprezentativka BiH, rekla je da svakom sportisti mnogo znači podrška. Ona je navela da je streljaštvo u svijetu sve popularniji sport i jedan od najmasovnijih olipijskih sportova.