latinica  ћирилица
10/09/2014 |  14:50 | Autor: TANЈUG

Pušten u rad solarni park u Beočinu

Ministar energetike i rudarstva Srbije Aleksandar Antić pustio je danas u rad solarnu elektranu u mestu Tančoš u Beočinu, snage jedan megavat , u koju je uloženo 1,8 miliona evra.

 To je jedan od najvećih solarni parkova u Srbiji koji se prostire na zemljištu površine oko 2,5 hektara i ima 4,5 hiljade solarnih panela, rekao je Antić novinarima poslije puštanja u rad solarnog parka.

U tu solarnu elektranu investirala je slovačka kompanija "Prima enerdži" i ona je završena za oko 3,5 mjeseca, i zapošljavaće oko 10 ljudi, rečeno je na skupu. Riječ je o šestom solarnom parku u Srbiji u koji je uložila slovačka kompanija "Prima enerdži".
"Startovanjem ovog solarnog parka u energetski sistem ćemo isporučivati 5,5 megavata solarne energije, što je oko 55 odsto količina koje Srbija treba da dobija iz te vrste energije", rekao je Antić i napomenuo da je plan da Srbija iz energije sunca do 2020. dobija 10 megavata struje.

Antić je precizirao da je energetskom strategijom predviđeno da do kraja ove godine iz obnovljivih izvora energije Srbija ima dodatnih oko 100 megavata i podsjetio da se Srbija obavezala međunarodnim aktima da do 2020. troši 27 odsto energije iz obnovljivih izvora.
"Puštanje u rad ove solarne elektrane je mali korak u tom pravcu i vjerujem da ćemo uspjeti da ispunimo taj cilj od 27 odsto", rekao je ministar energetike.

On je napomenuo da je dugoročan cilj Srbije ulaganje u obnovljive izvore energije, ali i napomenuo da je struja dobijena na taj način višestruko skuplja i da će Srbija, uz nova tehnološka rješenja, dok god može koristiti ugalj, jer ga ima dovoljno.

Antić je rekao da u oblasti obnovljivih izvora energija imamo nekoliko dinamičnih projekata i da ćemo u ovoj ili početkom sljedeće godine imati ozbiljan pomak u toj oblasti, jer se očekuje puštanje u rad prvih vetroelektrana u Vojvodini, a kod Kikinde još jedan solarni park.

Predstavnik opštine Beočin Bogdan Cvejić ukazao je na značaj te investicije za Beočin, istakavši da je to prva investicija te vrste u Vojvodini.

On je podsjetio da će investitor prodavati struju iz tog postrojenja po subvenisanim cijenama, jer se radi o obnovljivom izvoru energije i da je ugovor o tome potpisan na 12 godina. Iz tog solarnog parka indiraketno će se snabdijevati strujom oko jedna trećina opštine koja broji 16.000 stanovnika, naponemuno je Cvejić.

Ambasador Slovačke u Srbiji Јan Varšo ukazao je da je taj projakat primjer dobre ekonsomke sradnje između Srbije i Slovačke, za koju postoji mogućnost da bude unapređena.

Antić je naveo, da je prošle godine u svijetu, u solarnu energiju uloženo oko 100 milijardi dolara, i da su te investicije bile povećane za oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.