latinica  ћирилица
10/09/2014 |  17:04 | Autor: TANЈUG

Poljska prestala da isporučuje gas Ukrajini

Rusija je počela da ograničava isporuke gasa Poljskoj, čime je poremetila reverzibilni tok gasa prema Ukrajini, izjavio je danas predsjednik ukrajinske kompanije za transport gasa Ukrtransgasa, čiju je izjavu prenijela ruska agencija RIA Novosti.

"Stvari ne idu tako glatko. Rusija je danas počela da ograničava isporuke gasa Poljskoj s ciljem da poremeti reverzibilni tok gasa iz Poljske koji dobijamo. U 14 sati po ukrajinskom vremenu, Poljska je prestala da isporučuje gas Ukrajini u obimu od četiri miliona kubnih metara", izjavio je predsjednik Ukrtransgasa, Ihor Prokopiv u Kijevu, a prenosi agencija Rojters.
 Prema riječima Prokopiva, isporuke gasa iz Poljske bi mogle biti obnovljene kroz dva dana, i ne postoji prijetnja od prekida u isporukama gasa iz Slovačke.
 Portparol te ukrajinske kompanije je nešto ranije Rojtersu rekao da nije bilo smanjenja u reverzibilnim isporukama gasa iz članica Evropske unije u Ukrajinu. Njegova reakcija uslijedila je kao odgovor na saopštenje poljske gasne kompanije PGNiG koja je prethodno javila da od ponedjeljka prima manje isporuke gasa od ruskog Gasproma.
 Ukrajina, koja troši oko 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje, proizvodi 20 milijardi kubnih metara, a ostatak uvozi, uglavnom iz Rusije. Јedan dio gasa, Ukrajina uvozi iz članica EU, Poljske i Mađarske.
 U septembru, Ukrajina je počela da uvozi gas i iz Slovačke, a pomoću nove rute, Kijev bi, prema riječima ukrajinskog premijera Arsenija Јacenjuka, mogao zadovoljiti do 20 odsto cjelokupnih potreba za gasom.