latinica  ћирилица
11/09/2014 |  09:33 | Autor: Agencije

EU: Ukinuto Odjeljenje za proširenje!

Kao što su mediji prethodnih dana i spekulisali, Žan-Klod Јunker, novi predsjednik Evropske komisije, ukinuo je posebno odjeljenje za proširenje EU.

Ovaj resor naredne četiri godine nalaziće se u resoru Austrijanca Јohanesa Hana, koji će biti komesar za regionalnu politiku.

Analitičari u Briselu ocjenjuju da će jedina stvar koja će se suštinski promijeniti, biti činjenica da će zemlje zapadnog Balkana biti u istom košu s Ukrajinom i Afrikom, odnosno svim zemljama s kojima EU ima posebne odnose, ali koje nisu unutar EU.

Ovaj Јunkerov potez bio je očekivan, s obzirom na to da je nedavno izjavio da u njegovom mandatu neće biti proširenja za nove članice, odnosno da bi proširenje moglo biti nastavljeno najranije za pet godina. On je naveo, da će svi započeti procesi, poput pregovora sa Srbijom o članstvu, biti nastavljeni.

Han je član Austrijske narodne partije i poznavaoci ga smatraju za iskusnog političara koji je u austrijskoj vladi vodio dva resora, a u EU bio komesar za regionalnu politiku.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da će novi sastav Evropske komisije imati neprocjenjiv značaj u pružanju pomoći zemljama zapadnog Balkana da uklone prepreke na putu prosperiteta i bezbjednosti.