latinica  ћирилица
12/09/2014 |  10:36 | Autor: SRNA

Kovačević: Obrađuju se samo autentični lični podaci

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević, komentarišući sporno prijavljivanje velikog broja preminulih građana za glasanje izvan BiH, izjavio je da je jedan od osnovnih principa obrade ličnih podataka to što se obrađuju samo autentični lični podaci, koji se ažuriraju kada je to potrebno.
Petar Kovačević - Foto: klix.ba
Petar KovačevićFoto: klix.ba

Kovačević je podsjetio, da je Agencija prilikom lokalnih izbora 2012. godine, postupajući po prigovoru, utvrdila da je biračka opcija "glasanje iz inostranstva putem pošte" podnosiocu prigovora promijenjena bez njegovog znanja.

"Tada smo naložili CIK  BiH da prilikom postupanja po zahtjevima za promjenu biračke opcije - glasanje izvan BiH  provjerava autentičnost ličnih podataka, jer samo takvi podaci obezbjeđuju autentičnost zahtjeva i autentičnost volje", ističe Kovačević.

Takođe, naglašava on, naloženo je CIK-u da kod obrade ličnih podataka obezbijedi mogućnost revizijskog postupanja jer to nije postojalo, što znači da se u slučaju potrebe može utvrditi ko je, kada i zbog čega obrađivao lične podatke.

Kovačević je dodao da je, s tim u vezi, CIK BiH protiv Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH podnio tužbu, ali je tu tužbu Sud BiH odbio.

U presudi se navodi i da "iz navedenih propisa Izbornog zakona nesumnjivo proizilazi da se evidencije o ličnim podacima, uključujući i Centralni birački spisak, moraju voditi u skladu sa osnovnim principima zakonite obrade ličnih podataka sadržanih u Zakonu o zaštiti ličnih podataka, a da se prilikom postupanja po zahtjevima za promjenu biračke opcije - glasanje izvan BiH, kao što je to u konkretnom slučaju, mora vršiti provjera autentičnosti ličnih podataka, kao i onemogućavanje zloupotrebe biračkog prava građana kao jednog od osnovnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom BiH".

CIK BiH objavio je krajem avgusta da je za glasanje izvan BiH prijavljeno 37 umrlih lica, od kojih je za čak 35 utvrđeno da su preminuli još 2011. godine.