latinica  ћирилица
12/09/2014 |  13:25 | Autor: Agencije

KiM: Uništeno spomen-obilježje nestalim novinarima

Spomen-obilježje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koje su predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili 21. avgusta kod Orahovca, uništeno je i odneseno.

Spomen-obilježje je treću godinu zaredom iščupano, najverovatnije, građevinskom mašinom ili traktorom zajedno sa betonskim postoljem, potvrdio je predsjednik Društva novinara KiM Budimir Ničić, i istakao, da policija godinama ignoriše zahtjeve i prijave i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo.

"Postavljaćemo je svake godine, sve dok se ne otkrije sudbina naših kolega koji su bili na novinarskom zadatku. Ovo sada nećemo prijavljivati policiji, ali hoćemo onima za koje smatramo da mogu da utiču na policiju da konačno pronađe i kazni one koji godinama ruše i odnose tablu", rekao je Ničić.

Na mjestu gdje su novinari oteti, između sela Zočište i Orahovac, predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara KiM 21. avgusta postavili su obilježje na srpskom i albanskom jeziku na kojem piše "Ovdje su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih".

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Bili su u automobilu "zastava 128" koji nikada nije pronađen.