latinica  ћирилица
12/09/2014 |  16:54 | Autor: TANЈUG

Јevrejske škole u Njemačkoj pod stalnom kontrolom

Svih deset jevrejskih škola i dvadeset dječjih vrtića u Njemačkoj nalaze se pod stalnom policijskom kontrolom, piše danas tabliod "Bild" pred ovonedjeljni skup ispred Brandenburške kapije u Berlinu, pod nazivom "Digni glas - nikada više mržnja prema Јevrejima" na kome će učestvovati i kancelar Angela Merkel i predsjednik države Јoahim Gauk.

 "Oni to rade iz straha od antisemitističkih napada i prema instrukcijama sigurnosnih službi nemačkih pokrajina", piše tabliod navodeći da su svih deset škola i 20 dečjih vrtića pod permanentnom policijskom zaštitom. List ukazuje da policija non-stop čuva i oko 60 jevrejskih objekata u Berlinu - muzeja i sinagoga.

Njemački mediji pišu o tužnoj jevrejskoj svakodnevici u Njemačkoj i navode da je to scenarij koji bi ih, 69 godina poslije nacizma, morao da postidi.

Ukazujući na napade na Јevreje u Njemačkoj, štampa podsjeća da je u avgustu 2012. godine u Berlinu napadnut rabin Danijel Alter, dok je šetao sa svojom sedmogodišnjom kćerkom.
U oktobru prošle godine je u Lajpcigu jedno jevrejsko groblje osvanulo ispisano simbolima desnih ekstremista, a iste te godine je na drugom groblju u Bad Berleburgu na jednom nadgrobnom spomeniku bilo napisano "Vječna laži živi dalje", podsjeća tabliod "Bild", koji piše da su se i sinagoge nalazile na udaru ekstremista, kao i drugi jevrejski objekti na kojima su desničari pisali parole, poput "Hajl Hitler" i druge.

Štampa piše i o antisemitističkim napadima na internetu, kroz muziku ili u sportu.
"Svake sedmice širom Njemačke naši sportisti doživljavaju prijetnje, psovke ili napade.To počinje još kod mladih. Uvrede, poput "vas je Hitler zaboravio da uguši u gasnoj komori" ili "jevrejske svinje" čuju naši sportisti veoma često. Najčešće od publike....", izjavio je tabloidu "Bild" predsjednik jevrejskih sportskih saveza Njemačke Alon Mejer.

Predsjednik Centralnog Savjeta njemačkih Јevreja Diter Grauman je ovog ljeta u intervjuu za britanski "Gardijan", kako su prenijeli njemački mediji, "drastičnim riječima" kritikovao situaciju u Njemačkoj i rekao da je Јevrejima sada najgore, od nacističkog vremena.

"Ovo je najgore vrijeme, od nacističke ere", rekao je Grauman, povlačeći tako, ocjenjuju njemački mediji, opasno poređenje.
"Na ulicama čovjek može da čuje rečenice, poput "Јevreje bi trebalo u gasnu komoru" ili "Јevreje bi trebalo spaliti", a tako nešto ovdje, u Njemačkoj, nije postojalo od nacističkog vremena", rekao je Grauman, prenose njemački mediji koji pišu da je vojna eskalacija između Izraela i Hamasa očito dovela do rasplamsavanja antijevrejskih osjećanja u Njemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama.

"Svako ko tako nešto kaže - ne kritikuje politiku Izraela, to je čista mržnja prema Јevrejima i ništa drugo", rekao je Grauman povodom najnovije situacije u Njemačkoj i rečenica, koje se, kako je naveo, mogu čuti na ulicama.
"Zašto nema talasa solidarnosti sa nama, Јevrejima, povodom talasa antisemitizma", upitao je Grauman u izjavi dnevniku "Rajniše post" i od svoje kritike izuzeo crkve i političku elitu.

Brojni njemački političari su ovog ljeta apelovali protiv antisemitizma, među kojima su bili i Gauk, koji je pozvao na više civilne kuraži.
Kada je riječ o njemačko-izraelskim odnosima, obilježenim tragedijom Drugog svjetskog rata i zločinima faštičke Njemačke nad Јevrejima, mnogi njemački političari su posljednjih decenija intenzivno radili na pomirenju, unapređenju saradnje i podršci bliskoistočnom mirovnom procesu.

Među onim njemačkim političarima koji su zaslužni za prijateljske i dobre odnose Njemačke i Izraela, najčešće se navodi pokojni njemački predsjednik Јohanes Rau, koji je kao prvi njemački političar na njemačkom jeziku održao govor u Knesetu.
Aktuelni kancelar Merkel, takođe, važi za prijatelja Izraela i ona je bila prvi šef njemačke vlade, koja je govorila u Knesetu, prije nekoliko godina, povodom 60. godišnjice osnivanja Izraela.