latinica  ћирилица
12/09/2014 |  16:55 | Autor: RTRS

Ponovo polave u regionu

Nevrijeme je ponovo donijelo probleme gotovo cijelom regionu. U BiH su ponovo poplavljene neke opštine, u Hrvatskoj kiša ne prestaje da pada od sinoć. Nevolje i u više gradova Crne Gore.

Olujno nevrijeme zahvatilo je danas Dubrovnik. Hrvatski mediji prenose da kiša ne prestaje da pada od sinoć, a da je Dubrovnik zahvatio ciklon Talija.

Split je sinoć, drugo veče zaredom, pogodilo jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, koja je ne samo potopila gradske ulice, već i podrume, prizemne stanove, kuće, sportske dvorane, banke, a dio ulica bio je zatvoren za saobraćaj.

Za samo dva sata, bilo je preko 300 dojava građana o poplavljenim prostorijama.

Kiša je podigla vodostaje rijeka u središnjoj Hrvatskoj, a stanovnici tamošnjih područja pripremaju se za odbranu od poplava.

Šibenik i Zadar su i juče bili pogođeni jakim nevremenom.

I putnički voz na relaciji Zagreb–Split, nakon naleta na odron zemlje na pruzi, koji je nastao zbog kiše, sinoć je iskliznuo sa kolosdeka između Labinske Drage i Kaštela Starog. Putnici nisu povrijeđeni, ali je mašinovođa tražio ljekarsku pomoć.

Zbog olujnog nevremena na crnogorskom primorju, bez struje je 12 časova bila područje Bara, a u Ulcinju nije bilo ni vode, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo turista.  Struje nije bilo od jutros u 3.30 časova do oko 15.30 časova.

Za kratko vrijeme u Ulcinju je palo 35 litara kiše po metru kvadratnom, ali nevrijeme nije pričinilo veliku materijalnu štetu.

Zbog nestanka struje nisu radile ni pumpe, pa je područje Ulcinja bilo bez vode 12 časova.

Iz Crnogorsog elektroprenosnog sistema /CGES/ saopšteno je da je nevrijeme izazvalo kvar na 110 kilovoltnim dalekovodima "Bar - Virpazar" i "Bar - Budva", a da je zbog grmljavine izbio požar na 35 kilovoltnom postrojenju trafo-stanice Bar, koji je saniran nakon sat vremena.