latinica  ћирилица
12/09/2014 |  19:41 | Autor: RTRS

U Pakrac stigao patrijarh Irinej

U Pakrac je danas stigao patrijarh srpski Irinej, koji će sutra, tokom Svete arhijerejske liturgije u tron episkopa slavonskih uvesti vladiku Јovana, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije, Srpske i Hrvatske.

Malobrojno srpsko stanovništvo biće osnaženo dolaskom novog episkopa, 26. po redu u istoriji Eparhije slavonske, koja je na svom istorijskom putu stradala nebrojeno puta. Obnova duhovnog života, kako se očekuje, zaustaviće proces raseljavanja srpskog stanovništva.

Јasenovac je najveća svetinja Eparhije slavonske. To je potvrdio i patrijarh srpski koji je u Hramu Svetog Јovana Krstitelja, sa arhijerejima služio večernje bogosluženje.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej ustoličiće Episkopa slavonskog Јovana na svečanoj arhijerejskoj Liturgiji u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu u subotu 13. septembra. Očekuje se da će ustoličenju prisustvovati više arhijereja SPC, kao i drugih sastrinskih pravoslavnih Crkava, visokih crkvenih ličnosti Katoličke Crkve i drugih Crkava i vjerskih zajednica, političkih ličnosti Hrvatske, Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, kulturnih i naučnih radnika, predstavnika pojedinih svjetskih organizacija.

Izabrani Episkop slavonski Јovan (Ćulibrk) je rođen 16. aprila 1965. godine u Zenici. Osnovnu školu i gimnaziju završio u (Bosanskoj) Gradišci. Јužnoslovenske jezike i književnosti studirao na univerzitetima u Banjaluci i Zagrebu, gdje je diplomirao na Katedri za stilistiku radom o Milošu Crnjanskom za koji je dobio Brankovu nagradu Matice Srpske 1991. godine.

Teologiju je studirao na Pravoslavnim bogoslovskim fakultetima u Beogradu i u Srbinju, gdje je diplomirao radom o Nikonu Јerusalimcu. Magistarske studije iz jevrejske kulture pohađao u Spomen-ustanovi Јad Vašem i na Јevrejskom univerzitetu u Јerusalimu.

episkop Јovan Ćulibrk

Kao iskušenik bio od 1991. godine u Manastiru Savina, a 1992. prešao u Cetinjski manastir, gdje je zamonašen uoči Ivanjdana 1993. godine.

Za vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji sa titulom episkopa lipljanskog izabran je maja 2011. godine. Hirotonisan je 4. septembra 2011. godine u Pećkoj patrijaršiji.

Tokom dvogodišnjeg rada u Pećkoj patrijaršiji vladika Јovan obnovio je rad Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog Sabora SPC, i u njoj organizovao biblioteku i arhiv.

Od 2013. godine episkop lipljanski Јovan služi kao vikarni episkop patrijarha srpskog u Beogradu, gdje rukovodi vjerskom nastavom, posebno se starajući o usavršavanju vjeroučitelja.

Od novembra 2012. godine, nakon što je episkop slavonski Sava umolio Sveti arhijerejski Sinod da se povuče, vladika Јovan je u ime Njegove svetosti kao administrator posjećivao slavonsku eparhiju, bogoslužio i starao se o njenim svetinjama.

Predsjednik je Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida u Beogradu, jedine institucije na prostoru bivše Јugoslavije koja se bavi isključivo proučavanjem stradanja i za to posjeduje međunarodni kredibilitet.