latinica  ћирилица
24/09/2014 |  07:57 | Autor: Agencije

Tokio ulaže protest Moskvi

Јapan će da uloži protest Rusiji zbog posjete Sergeja Ivanova, šefa kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, spornom lancu ostrva, ali neće biti promjena u politici Tokija u vezi s nastavkom dijaloga s Moskvom, rekao je portparol japanske Vlade Јošihida Suga.

Suga je ovo rekao nakon što je Ivanov posjetio jedno od spornih ostrva, koja se u Јapanu zovu Sjeverna teritorija, a Јužni Kurili u Rusiji.

"Ovakva posjeta jednog visokog zvaničnika ruske Vlade u suprotnosti je sa stavom Јapana u vezi sa Sjevernim Teritorijama. Ona vrijeđa osjećanja japanskog naroda", rekao je Suga na konferenciji za novinare.

Suga je, međutim, dodao da ova posjeta neće uticati na sporazum dvije zemlje o održavanju bilateralnog dijaloga, koji su postigli Putin i japanski premijer Šinzo Abe proteklog vikenda.

Sovjetski vojnici zauzeli su ova ostrva nakon Drugog svjetskog rata.

Kurilska ostrva su vulkanski arhipelag u ruskoj Sahalinskoj oblasti. Prostiru se dužinom od 1.300 kilometara od japanskog ostrva Hokaido do poluostrva Kamčatka, razdvajajući Ohotsko more od sjeverozapadnog Pacifika.