latinica  ћирилица
24/09/2014 |  08:50 | Autor: Bi-bi-si

Peking najavio smanjenje emisije ugljenika

Kina je prvi put najavila odlučnu akciju u vezi sa klimatskim promjenama obećanjem na samitu UN u Njujorku da će smanjiti emisije ugljenika do 2020. godine.

Kineska emisija ugljenika, najveća na svijetu, uskoro će dostići vrhunac, rekao je potpredsjednik Vlade Kine Žang Gaoli, i dodao, da će Peking pokušati da zaustavi dalje zagađenje.

- Kao odgovorna velika zemlja Kina će uložiti dodatne napore u vezi sa klimatskim promjenama i preuzeti međunarodnu odgovornost u skladu sa svojim nacionalnim uslovima i kapacitetima - izjavio je Žang.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da se klimatske promjene događaju brže nego što se ulažu napori u njihovo ublažavanje, dodajući da SAD i Kina imaju odgovornost da predvode druge zemlje u tim naporima.

Cilj samita, kome je domaćin bio generalni sekretar UN Ban Ki Mun, je da ohrabri 120 zemalja članica da potpišu sveobuhvatan sporazum o klimatskim promjenama u Parizu naredne godine.

Zatvarajući samit, Ban je rekao da nikada do sada nije vidio toliko mnogo lidera okupljenih sa ciljem preuzimanja mjera protiv klimatskih promjena.