latinica  ћирилица
24/09/2014 |  10:54 | Autor: TANЈUG

Јapan proširio sankcije Rusiji

Vlada Јapana je proširila sankcije Rusiji u vezi sa situacijom u Ukrajini, rekao je danas na konferenciji za novinare generalni sekretar vlade Esihide Suga.

Novi paket sankcija sadrži ograničenje operacija hartijama od vrijednosti nekih ruskih banaka, čiji spisak nije naveden, kao i ograničenje izvoza oružja u Rusiju, prenio je Itar tas.

Јapan je ranije u martu suspendovao konsultacije sa Rusijom o viznim olakšicama i odložio na neodređeno vrijeme početak pregovora o mogućem zaključenju tri ugovora - o investicionoj saradnji, o saradnji u istraživanju svemira i sprečavanju opasnih vojnih aktivnosti.

U aprilu je objavljeno da Јapan privremeno neće izdavati vize za 23 lica ruske državne i javne strukture, a u avgustu je donijeta odluka o zamrzavanju imovnine 40 lica povezanih sa Krimom, Donjeckom i Luganskom, kao i dvije krimske kompanije.

Te mjere su, kako su priznali i sami japanski zvaničnici, uglavnom simbolične i uvedene su da se pokaže solidarnost sa akcijama SAD i Evropske unije. Konkretno, Tokio je do sada izbjegavao bilo kakve mjere koje bi uticale na ekonomske odnose sa Rusijom, navodi Itar tas.

MOSKVU RAZOČARALE SANKCIЈE

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je razočarano novim sankcijama koje je Rusiji uveo Јapan, s ocjenom da taj potez "nije prijateljski".

"Posmatramo ovaj potez, koji nije prijateljski, kao novi dokaz nesposobnosti japanske strane da vodi samostalnu spoljnu politiku", navodi se u saopštenju.