latinica  ћирилица
29/09/2014 |  08:33 | Autor: SRNA

Potpisivanje sporazuma o sniženju cijena rominga

U Budvi će danas biti potpisan sporazum o sniženju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama između nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije.

Sporazum će potpisati ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i pomoćnik ministra za informaciono društvo i javnu upravu Makedonije Marta Arsovska.

U tekstu sporazuma, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada, navodi se da pet zemalja regiona žele da postignu visok nivo zaštite potrošača, konkurencije i transparentnosti na telekomunikacionom tržištu.

Ministarstva su, prema sporazumu, saglasna da maksimalne cijene usluga rominga treba sniziti do nivoa koji važi u EU, odnosno cijena utvrđenih Uredbom o romingu u javnim mobilnim komunikacionim mrežama unutar EU.

U roku od 30 dana od potpisivanja sporazuma, ministarstva će pokrenuti procedure dopuna zakona o elektronskim komunikacijama zemalja potpisnica, tako da se cijene roming usluga regulišu na recipročnoj osnovi.

"Ministarstva su saglasna da se maksimalne cijene usluga rominga snize u fazama, prema dinamici i nivou tih cijena", navodi se u prijedlogu sporazuma.

Sporazum je otvoren i njemu mogu pristupiti sve države regiona, EU i druge.

Regulatori i operateri će snositi troškove sopstvenih aktivnosti preduzetih s ciljem realizacije sporazuma.

Svaka zemlja može da istupi iz sporazuma nakon šest mjeseci od dostavljanja obavještenja nadležnim ministarstvima zemalja potpisnica.

Sporazum će biti potpisan u okviru međunarodne konferencije "U susret sveprisutnom širokopojasnom mobilnom internetu", koju organizuje Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Međunarodna unija za telekomunikaciju.