latinica  ћирилица
29/09/2014 |  15:43 | Autor: SRNA

Pomaci u digitalizaciji, ali proces i dalje blokiran

Savjet Regulatorne agencije za komunikacije BiH konstatovao je na današnjoj sjednici u Sarajevu da su učinjeni određeni pomaci u realizaciji procesa uvođenja digitalne televizije u BiH, ali da je i dalje ovaj proces blokiran neusvajanjem Akcionog plana prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.
Televizija - Foto: RTRS
TelevizijaFoto: RTRS

Iz RAK-a BiH saopšteno je da je proces digitalizacije blokiran i kašnjenjem tendera za nabavku prenosne i emisione opreme za potrebe realizacije Projekta digitalizacije tri javna RTV servisa u BiH, te višegodišnjim neispunjavanjem zakonske obaveze tri javna RTV servisa na formiranju korporacije.

Savjet RAK-a BiH zabrinut je činjenicom da Savjet ministara BiH još nije usvojio dva strateška dokumenta koja su ključna za dalji razvoj sektora komunikacija - Politiku sektora telekomunikacija za period od 2013. do 2017. godine i Akcioni plan prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.

Savjet Agencije apeluje na Savjet ministara BiH da usvoji ove dokumente i na taj način omogući dalji napredak sektora komunikacija.

"Imajući u vidu važnost realizacije i aktuelnost procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, kao i činjenicu da je rok za prelazak 17. juni 2015. godine, Savjet RAK-a BiH traži od relevantnih faktora da bez odlaganja riješe ovo pitanje, da BiH ne bi bila jedina zemlja u regionu zapadnog Balkana bez digitalnog emitovanja", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da RAK BiH, iako nije nosilac procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, već BiH, u okviru svojih nadležnosti ima obavezu da radi u najboljem interesu javnosti BiH.

Razmatrajući pitanje izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, Savjet RAK-a BiH konstatovao je da je postupak prikupljanja podataka korisnika dozvola kojima su upućeni zahtjevi u toku, ali apeluje na korisnike dozvola da ažurnije dostavljaju podatake koji su potrebni za formiranje konačne odluke o izmjeni Kodeksa o komercijalnim komunikacijama.

Savjet RAK-a BiH prihvatio je kvartalni izvještaj o radu Agencije za period od aprila do juna 2014. godine i usvojio nacrt projekcije budžeta Agencije za 2015. godinu od 6.765.000 KM.