latinica  ћирилица
14/10/2014 |  12:47 | Autor: B92

Dvije godine od skoka Feliksa Baumgartnera

Na današnji dan prije tačno dvije godine Austrijanac Feliks Baumgartner ispisao je nove stranice istorije u okviru projekta Red Bul Stratos.

Feliks je tom prilikom izveo skok sa 38.969,4 metara i oborio tri rekorda.

Baumgartner je imao najbrži pad, pošto je dostigao brzinu od 1.357,6 km/h, slobodni pad s najveće visine i najviši let balonom, a takođe je postao prvi čovjek koji je probio zvučni zid samo u odijelu.

Na projektu Red Bul Stratos radilo se nekoliko godina, a osmislio ga je upravo Baumgartner. Imao je pomoć najvećih stručnjaka, između ostalih i iz NASA, a mentor mu je bio DŽozef Kitindžer, prethodni rekorder u slobodnom padu. U Kitindžerovom posjedu ostao je rekord u dužini slobodnog pada, i to je jedini koji Feliks nije uspio da nadmaši tokom skoka s ivice svemira.

U posljednje dvije godine, od skoka s ivice svemira, Baumgartner je postao prava svjetska zvijezda, a iako je najavio da će se povući iz javnosti, to se još nije dogodilo. Od tog 14. oktobra 2012. godine, Austrijanac je širom svijeta govorio o svom iskustvu, a dobio je i brojne nagrade za svoj herojski poduhvat. Posljednjih mjeseci aktivno se posvetio trkačkoj karijeri, postao je vozač Audija, ali najavljuje da će se uskoro posvetiti svojoj novoj avanturi i pilotiranju spasilačkog helikoptera u švajcarskim Alpima.