latinica  ћирилица
14/10/2014 |  21:09 | Autor: AP

Hong Kong: Demonstranti ne odustaju

Demonstranti u Hong Kongu su se večeras sukobili sa policijom i postavili barikade u tunelu u blizini lokalne vlade, proširivši tako ponovo svoju zonu protesta nakon što je jutros policija uklonila barikade u nekim drugim ulicama.
Protesti u Hong Kongu - Foto: AP
Protesti u Hong KonguFoto: AP

Demonstranti su blokirali tunel tako što su postavili barijeru od guma, metala i betonskih ploča. Prije toga, policija se na kratko sukobila sa demonstrantima. Јedna od glavnih ulica u Hong Kongu otvorena je danas za saobraćaj, pošto je policija uklonila barikade koje su postavili demonstranti.

Na stotine policajaca koristilo je čekiće i testere da bi razmontiralo barikade nedaleko od vladinih kancelarija i finansijskog centra Hong Konga. Taksisti su zaprijetili da će ukloniti barikade ako to ne učine sami demonstranti.
Otvorena saobraćajnica Kvinsvej roud omogućava vozačima da prođu pravo kroz centralni biznis distrikt, u kome se nalaze svjetske kompanije kao što su bankarski giganti HSBC Holdings i Standard čartirid.

Demonstranti, koji traže slobodne izbore 2017. godine u Hong Kongu i ostavku lidera Leung Čun-jinga, blokirali su prije više od dvije nedjelje glavne ulice s obje strane luke što je izazvalo bijes brojnih žitelja grada, pogotovo vozača i putnika.