latinica  ћирилица
21/11/2014 |  09:25 | Autor: RTRS

Prvi "Robokap" patrolira Silikonskom dolinom

Sjećate se serijala filma "Pobokap" iz 90-ih? Nekad naučna fantastika doživjela je transformaciju i postala realnost. Vjerovali ili ne, prvi robot policajac počeo je da patrolira Silikonskom dolinom.

Naime, ovi autonomni "Robokapi" čiji je puni naziv Knightscope K5 Autonomous Data Machine",  opremljeni su mikrofonom, zvučnicima, kamerom, laserskim skenerima i senzorima.
Roboti su programirani da prepoznaju neuobičajeno ponašanje i uzbune kontrolore. Takođe su opremljeni sa detektorima mirisa i toplote. Posljednje i ne manje važno, ovaj limeni policajac može kamerom da zabilježi i do 300 brojeva registarskih tablica u minuti prilikom praćenja saobraćaja.

Kompanija Najtskoup (Knightscope) koja je odgovorna za dizajn ovog tehnološkog čuda, najavila je da će postavljati robote da patroliraju u šoping centre, urede, stambena naselja, korporativne i studentske kampuse. Najavili su takođe planove da sa njima pokriju škole, hotele, stadione, kazina, luke i aerodrome.

Ova kompanija tvrdi da bi upotrebom ovih robota kriminal trebao da opadne za 50 procenata.

Robot je težak 136 kilograma i visok metar i po. Takođe postoji taster smješten na vrhu za pitanja prolaznika.

- Za sada se ljudi fino ponašaju prema njima, izjavili su u kompaniji, ali ako bi se našao u opasnosti i bio napadnut, robot pušta piskavi zvuk koji, ukoliko nasilnik ne prestane, postaje sve glasniji i nepodnošljiv za ljudsko uho.

Video ovog limenka u akciji možete pogledati na sljedećem linku klikom ovdje.