latinica  ћирилица
26/11/2014 |  20:02 | Autor: Agencije

Heroin – finansijska potpora Islamske države

Teroristička grupa Islamska država isporučuje polovinu od ukupne količine heroina na evropskom tržištu, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za kontrolu trgovine drogom Viktor Ivanov.

Kako prenosi agencija Tas, na sastanku Koordinacinog savjeta Organizacije za kolektivnu bezbjednost i saradnju – bezbjednosne organizacije koju su 1992. osnovale pojedine članice bivšeg SSSR-a u Moskvi, Ivanov je naveo da je 13 godina od vojne intervencije NATO-a u Avganistanu, alarmantni ishod pojavljivanje dobroorganizovanih antivladinih oružanih formacija sa ukupno više od pola miliona naoružanih pripadnika.

S jedne strane, taj naoružani kontingent je logično uključen u vrlo profitabilnu proizvodnju droge – heroina i njen međunarodni tranzit, a s druge, služi kao nepresušni izvor za regrutovanje plaćenika u regionalnim sukobima u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

"To je apsolutno očigledno – da se bez slamanja masovne avganistanske proizvodnje narkotika, (oružani) sukobi na tim prostorima ne mogu riješiti. Taj obiman avganistanski tranzit heroina služi kao finansijska osnova za IS koja dolazi do ogromnih profita zahvaljujući proizvodnji polovine od ukupne količine heroina u Evropi kroz destabilizaciju Iraka i nekoliko afričkih država", istakao Ivanov, navodi Tas.