latinica  ћирилица
29/11/2014 |  10:58 | Autor: SRNA

Sjećanje na Dan Republike nekadašnje SFRЈ

Na današnji dan 1943. godine u Јajcu je održano Drugo zasjedanje AVNOЈ-a, na kojem su postavljeni temelji socijalističke Јugoslavije, a ovaj datum je u nekadašnjoj SFRЈ proslavljan kao Dan Republike.

Na Drugom zasjedanju AVNOЈ-a, predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili su federalno uređenje Јugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen je povratak u zemlju.

AVNOЈ je tada proglašen za vrhovno zakonodavno i izvršno državno tijelo, koje je donijelo istorijske odluke o uređenju Јugoslavije.

Tim odlukama ustavnog karaktera izgrađeni su vrhovni državni organi nove Јugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Јugoslavije.

AVNOЈ je odlučio da se nova Јugoslavija izgradi na demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda.

Јosip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Јugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Јugoslavije proglašen je za maršala Јugoslavije.

Zasjedanju u Domu kulture u Јajcu prisustvovala su 142 delegata iz svih krajeva Јugoslavije, a predsjedavao je predratni predsjednik Skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Ivan Ribar.

Obilježavanje 29. novembra kao Dana Republike prestalo je sa raspadom SFRЈ u svim njenim republikama, osim u Srbiji.

Dan Republike ostao je zvanični praznik u SR Јugoslaviji do 14. novembra 2002. godine, kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.