latinica  ћирилица
29/11/2014 |  13:12 | Autor: sport.ba

Platinijev sin zaposlen u kompaniji katarskog šeika

Advokat Loran Platini, sin predsjednika UEFA, dobio je posao u kompaniji Burda, tehničkog sponzora belgijske reprezentacije i kompanije kćeri Katar Sport Investments (QSI) koja je u vlasništvu porodice katarskog poglavara, emira Hamada al Tanija, piše portal sport.ba.

Burda je osnovana 2007, tri godine prije nego što je Katar izabran za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. Ova kompanija bila je tehnički sponzor Belgije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, nadmašivši ponude najpoznatijih proizvođača sportske opreme Najka, Pume i Adidasa.

Usprkos činjenici da mu najstariji sin radi za katarsku kompaniju, Mišel Platini kritikovao je svojedobno ulazak katarskog kapitala u PSŽ.

Kad je Al-Tani postao vlasnik pariškog prvoligaša, Uefin predsjednik je izjavio: "Kad vidim arapskog šefa, brazilskog direktora (Leonardo) i italijanskog trenera (Anćeloti), ne znam da se radi o francuskom klubu".

Platini se ogradio od umiješanosti u sinovljevo zapošljavanje. Tvrdi da ga tadašnji francuski predsjednik Nikolas Sarkozi nije upozorio da će na večeri u Elizejskoj palazi biti i Al-Tani.

"0Otišao sam na večeru, ne znajući da će tamo biti i katarski emir. Francuski predsjednik nije mi to spomenuo u pozivu. Na večeri nije bilo govora kome ću dati svoj glas u izboru domaćina SP-a", izjavio je Platini u intervjuu u decembru 2013.

Platini je na kraju ipak dao glas Kataru, ali je izjavio kako je "ljeti nemoguće igrati u Kataru". Uefin predsjednik nada se objavljivanju Garsijinog izvještaju o korupciji u Fifi oko dobivanja domaćinstava SP-a.