latinica  ћирилица
29/11/2014 |  14:09 | Autor: SRNA

Obilježeno 73 godine od bitke na Kadinjači

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Kadinjači je obilježeno 73 godine od bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo cijeli Radnički bataljon braneći Užičku republiku.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače, polaganjem vijenaca, odali su delegacije Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije, SUBNOR-a, grada Užica i potomaka boraca.

Na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen-kompleksu Kadinjača, u ime Vlade Srbije govorio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović koji je istakao da je Srbija ponosna na svoju antifašističku prošlost i podsjetio da je fašizam najveće zlo u istoriji čovječanstva, prenose beogradski mediji.

"Heroji Kadinjače su svesno dali živote boreći se protiv fašizma, da ga mi ne bismo doživeli u obliku kakav je bio tada. Zato smo danas ovde u znak sećanja na njih i obaveze da se protiv tog zla moramo boriti i dalje. Fašizam je izgubio rat pre 69 godina, ali nije poražen. Ima ga danas svuda u svetu i moramo mu se suprotstaviti na svakom mestu kada ga uočimo", poručio je Popović.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković podsjetio je na ratna stradanja Radničkog bataljona u odbrani Užičke republike i istakao da se Užice sa ponosom sjeća heroja Kadinjače.

"Ponosni smo na 67 dana Užičke republike koja je bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi. Borci Radničkog bataljona imali su hrabrost da brane svoje ideale i uverenje da je u ime budućih generacija ispravno žrtvovati sopstveni život", istakao je Petković.