latinica  ћирилица
29/11/2014 |  15:12 | Autor: SRNA

Srbija- RS: Saradnja u oblasti školskog sporta

Savez za školski sport Srbije pružiće pomoć Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske da bi ovaj vid sporta u Srpskoj postao dio Međunarodne federacije za školski sport, dogovoreno je u Beogradu na radnom sastanku predstavnika Ministarstva i ovog saveza.

Pomoćnik ministra za sport u resornom ministarstvu Republike Srpske Goran Raca rekao je da je veoma zadovoljan zaključcima sa radnog sastanka koji je održan u okviru Međunarodnog beogradskog sajma sporta, te što je dogovorena saradnja u ovoj oblasti sa prijateljima iz Srbije.

On je napomenuo da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske već dvije godine pokušava da uđe u Međunarodnu federaciju za školski sport, gdje je Savez za školski sport Srbije već stalni član, te da je predata sva potrebna dokumentacija i da očekuju potvrdan odgovor.

- S obzirom da je Srbija 2016. godine organizator sjetskog školskog prvenstva, već početkom januara 2015. godine u Beogradu će se održavati sastanci na kojima će Savez za školski sport Srbije pokušati da nam pomogne da i školski sport Srpske postane dio te šire priče kroz naše male olimpijske igre, rekao je Raca.

On je pojasnio da će na predstojećim sastancima u Beogradu predstavnici iz Srpske moći da uspostave direktan kontakt sa predstavnicima Međunarodne federacije za školski sport, ističući da je to veoma važno jer je školski sport najbolja baza za klupski sport i stvaranje vrhunskih sportista.

Raca je rekao da su predstavnici Ministarstva iz Republike Srpske već nekoliko godina u kontaktu sa Savezom za školski sport Srbije, te da razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti školskih takmičenja koja se veoma uspješno organizuju u Srbiji, dodajući da u Srpskoj postoji projekat malih olimpijskih igara u okviru kojih se organizuju takmičenja u školskom sportu.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o tome da će predstavnici školskog sporta pokušati da na kraju tekuće školske godine nagrade pobjednike školskih takmičenja u vodećim sportovima u Republici Srpskoj i organizuju prijateljske susrete sa pobjednicima tih takmičenja iz Srbije.

Prema njegovim riječima, tema razgovora na radnom sastanku bilo je i razgranavanje sistema školskog sporta, uvlačenjem privatnih investitora, odnosno da predstavnici Sportskog saveza Srbije preporuče svojim sponzorima da pomognu i školskom sportu Republike Srpske kako bi se obezbijedila sportska oprema školama u Srpskoj.