latinica  ћирилица
09/01/2015 |  16:16 | Autor: SRNA

Dodik - Đurić: Srpska ostaje pri stavu da se ne prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ostaje pri odluci da ne da saglasnost na nivou BiH za priznavanje samoproglašenog Kosova.
predsjednik Dodik i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić - Foto: SRNA
predsjednik Dodik i direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko ĐurićFoto: SRNA

"Ne vidimo interes da to učinimo. Smatramo da je potrebno da se jasno, na najbolji mogući način etablira i stabilizuje srpska nacionalna zajednica na Kosovu i sva politička i druga prava koja treba ta zajednica da ima, i Srpska ostaje u odbrani svega toga", istakao je Dodik.

Dodik je nakon prijema delegacije sa Kosova i Metohije predvođene direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem u Banjaluci, rekao da je ponosan što je Srpska u ovakvom ekonomskom trenutku iznašla sredstva za izgradnju jednog objekta u Kosovskoj Mitrovici za pomoć tamošnjem stanovništvu.

On je rekao da je vlast Srpske spremna da učestvuju u određenim projektima sanacije školskih i nekih drugih objekata u sredinama gdje Srbi žive na Kosovu.

Dodik je izrazio zahvalnost delegaciji Srba sa Kosova i Metohije, koja je danas prisustvovala obilježavanju Dana i krsne slave Srpske, te istakao da je spreman da i ubuduće bude dio razgovora na temu pomoći Srbima na Kosovu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da srpski narod ima dvije kuće - jednu Srbiju, a drugu Srpsku.

"Obe ove kuće zasnovane su na istom temelju. Taj temelj je Kosovo i Metohija, taj temelj je kosovska vertikala i današnja krsna slava i Dan Republike Srpske - Sveti arhiđakon Stefan, koji nas podsećaju na to zajedništvo i jedinstvo", istakao je Đurić.

On je ocijenio da u predstojećem periodu Srbija i Republika Srpska imaju podjednaku odgovornost, ali i volju da rade na jačanju i izgradnji srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

Đurić je izrazio zahvalnost predsjedniku Republike Srpske na dosadašnjoj njegovoj ličnoj pomoći, kao i na pomoći naroda Srpske Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Pred nama je duga borba u kojoj je potrebna politička solidarnost i sloga i ona vrsta kompaktnosti koju vi u Republici Srpskoj demonstrirate u svim prethodnim godinama", istakao je Đurić.

On je naveo da će srpski narod u 2015. godini na Kosovu i Metohiji uspostaviti zajednicu srpskih opština, koja nije uperena protiv bilo koga i na uštrb bilo koga, već je izraz želje Srba na Kosovu i Metohiji za slobodom i ravnopravnošću.

"Zajednica srpskih opština kretaće se u okvirima predviđenim dogovorima, a biće nepokoljebljiv i čvrst stub opstanka i postojanja srpskog naroda, kojeg će Srbija i Srpska složno pomagati", zaključio je Đurić.