latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:55 | Autor: Nezavisne

Radić: Američke firme omogućavale izvoz oružja iz BiH u Irak

Vojni analitičar iz Srbije Aleksandar Radić smatra licemjernim poteze pojedinih zapadnih novinara koji kada dođu do informacije da je neka puška koju koriste teroristi napravljena u BiH, ali pritom propuste da izvjeste da su neke američke firme omogućile da se najveći dio naoružanja iz BiH izveze u Irak i druge zemlje.

"Legalno su ogromne količine oružja dospjele do Iraka iz BiH, koje je bilo izvoženo iz viškova naoružanja. A onda je to oružje u Iraku zbog loše organizovanosti vladinih snaga i djelovanjem raznih pobunjeničkih grupacija dospijevalo tamo gdje nije trebalo", rekao je Radić.

On je za "Nezavisne novine" rekao da zapadni Balkan nije toliko bitan kada je riječ o vezi sa slučajevima terorizma u svijetu, ali da se tokom destabilizacije i ratova devedesetih prošlog vijeka desilo da je dio pojedinaca uspio da dođe u kontakt sa nekim ideologijama koje nisu bile zasupljene u bivšoj Јugoslaviji.

Radić je istakao da je oružje prodavano svim mogućim mafijaškim grupama koje su koristile oružje koje je dolazilo sa Balkana.

On je naglasio da zvanični organi i politika više neće imati izbora i da će morati da postupaju odlučnije prema Islamskoj državi i drugim sponzorima međunarodnog terorizma.

"Što se tiče bezbjednosnih službi, one će da reaguju kao i do sada, tu neće biti promjena. Što se tiče političara, oni će morati da usmjere aktivnosti na sam izvor problema - na Islamsku državu i slične organizacije i zemlje u kojima se stvara ideologija i gdje se nalazi novac kojim se finansiraju ovakve akcije", rekao je Radić.

On je naglasio da iza terorističkih akcija mora da postoji ideološka i propagandna matrica kakva je, na primjer Islamska država.

"Kad je riječ o regrutaciji, to su obično autsajderi koji su socijalno povezani, tako da što manje moraju da komuniciraju telefonski, putem društvenih mreža... da bi izbjegli detekciju. Tako se pokazuje trend da su teroristi povezani i komuniciraju lično jer su bezbjednosne službe uspijevale da razbiju grupe koje su udaljene pa moraju da razmjenjuju više poruka ili telefonskih poziva", zaključio je Radić.