latinica  ћирилица
19/01/2015 |  10:53 | Autor: RTS

Protest radnika "Trepče"

Radnici "Trepče" sa sjevera Kosova na protestima koji su danas održani u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić odbacili su prijedlog zakona o promjeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće, koji je usvojila vlada samoproglašenog Kosova.

Na protestu u Rudaru, kod Zvečana, predstavnici radnika poručili su da pitanje "Trepče" treba pod hitno staviti na dnevni red razgovora u Briselu.

Predsjednik Sindikata radnika "Trepče" Dušan Dragović rekao je da sindikalci u potpunosti odbacuju prijedlog zakona koji je kosovska vlada usvojila o promjeni vlasništva i organizovanja ove kompanije kao javno preduzeće, prenosi Tanjug.

Neshvatljivo je, kaže Dragović, da kosovska vlada predlaže zakon o promjeni vlasničke strukture "Trepče", a da prethodno nije zatražila ni mišljenje sindikata, menadžmenta i lokalne samouprave na ovom području.

''Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrednih subjekata i pitanje promjene vlasništva i načina organizovanja 'Trepče - sever''', rekao je Dragović.

Podsjetio je da sindikat predstavlja 3.300 zaposlenih radnika "Trepče" na sjeveru Kosova, a koji obezbjeđuju egzistenciju za 20.000 članova njihovih porodica.

Sindikat "Trepče", kako je rekao, očekuje da Vlada Srbije u što kraćem roku kroz predstojeće razgovore sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice nađe rešenje koje obezbjeđuje legalnost vlasničke strukture, privrednih subjekata i ove kompanije.

Takođe, očekuju da se preduzmu konkretne mere za uspostavljanje političke i ekonomske ravnopravnosti svih zajednica na prostoru Kosova.

Na protestu u Rudaru radnicima "Trepča" pridružili su se i zaposleni u drugim javnim preduzećima iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, kao i građani.

Magistralni put Leposavić - Priština kroz Rudare za vreme trajanja protesta bio je blokiran za saobraćaj.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić poručuje da predstavnici lokalnih samouprava sa sjevera Kosova daju jedinstvenu podršku zahtjevima sindikata radnika kombinata "Trepča", kako bi ovaj kombinat bio očuvan.

Јedan broj građana ostao je okupljen u Rudaru, kod Zvečana, gdje očekuju prve informacije iz Prištine o tome da li će Skupština Košova usvojiti izmjene i dopune zakona o javnim preduzećima, koji predviđaju da "Trepča" postaje javno preduzeće.