latinica  ћирилица
19/01/2015 |  11:05 | Autor: SRNA

Lagard upozorava Grčku: Restrukturisanje duga ima posljedice

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je Grčku da će biti posljedica ako ta zemlja izvrši restrukturisanje svog duga nakon izbora, uoči kojih u anketama vode protivnici uzimanja strane finansijske pomoći.

Ljevičarska stranka Siriza povećala je vođstvo ispred vladajućih konzervativaca uoči glasanja 25. januara. Siriza je obećala da će ukinuti mjere štednje i pokrenuti nove pregovore o dugu Grčke.

Lider ove stranke Aleksis Cipras sugerisao je rješenje po ugledu na sastanak u Londonu 1953. godine, na kojem su zapadne sile odlučile da otpišu 50 odsto duga Zapadne Njemačke poslije Drugog svjetskog rata. On je u decembru pozvao na sličnu solidarnost sa Grčkom.

"Stvar je principa da su kolektivne akcije dobrodošle, ali, u isto vrijeme, dug je dug i to je ugovor. Bankrotiranje, restrukturisanje, promjena uslova - sve to ima posljedice po potpis i povjerenje u potpis", rekla je Lagardova listu "Ajriš tajms".

List piše da se Lagardova uzdržala od procjene da li je održiv nagomilani dug Grčke u iznosu od 175 odsto godišnjeg društvenog proizvoda.

Ona je rekla da se nada da će Evropska centralna banka nastaviti da podržava oporavak Evrope