latinica  ћирилица
20/01/2015 |  12:09 | Autor: SRNA

Optužnice za ratne zločine protiv Јurića i Milanovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ilije Јurića za ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva u Odžaku, 1992. godine.

Јurić, koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske, tereti se da je juna 1992. godine, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Odžak, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je optužen da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima HVO-a, u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žrtvu srpske nacionalnosti, koju su prethodno prinudno doveli iz Novog Grada.

U optužnici se navodi da je Јurić, u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku i namjerno im nanio psihičke i fizičke boli.

Prema optužnici, Јurić je djecu uzeo za glavu i udarao ih o betonski stub.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

OPTUŽNICA PROTIV RADOSAVA MILANOVIĆA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radosava Milanovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Srebrenica, 1992. godine.

Milanović se tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnica ga tereti za zločin počinjen u drugoj polovini maja, 1992. godine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.