latinica  ћирилица
20/01/2015 |  13:26 | Autor: SRNA

Čavara: Postoji dogovor o paralelnom formiranju izvršne vlasti

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara izjavio je da nema potrebe da Savjet ministara BiH bude formiran prije federalne Vlade

Čavara je podsjetio da postoji dogovor stranaka koje su formirale parlamentarnu većinu na federalnom nivou da ova dva procesa teku paralelno.

"Tome prethodi izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/, a time se stiču uslovi da se formira vlast na oba nivoa", naglasio je Čavara, komentarišući tvrdnje potpredsjednika SDA Sadika Ahmetovića da nema razloga da Savjet ministara BiH ne bude formiran prije federalne Vlade.

On kaže da su pokušaji narušavanja povjerenja, nažalost, mnogo puta bili uspješni i da povjerenje sada treba vraćati. "To znači da nema potrebe da jedan nivo vlasti bude završen prije drugog", rekao je Čavara, koji je i potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Čavara je naveo da se i bez popunjenog Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda FBiH može obezbijediti dovoljan broj glasova da bude podržan kandidat za potpredsjednika ovog entiteta iz srpskog naroda.

"Bez obzira što Klub Srba nije popunjen, a to je nedostatak izbornog sistema, odnosno ustavnog uređenja FBiH, čiju promjenu smo stalno predalagali, potpredsjednik FBiH iz  srpskog naroda može da bude izabran", rekao je Čavara i izrazio očekivanje da će to toga doći vrlo brzo.

Na konstitutivnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH 15. januara, nije se pristupilo izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, jer Klub Srba nije mogao da predloži svog kandidata zbog nedostatka političkog dogovora.

Nastavak konstitutivne sjednice Doma naroda zakazan je u četvrtak, 22. januara. /kraj/db/sk