latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Predložene mjere zabrane Vasiću, Zoljiću i Pantiću

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjera zabrane Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću koji su optuženi za ratni zločin u Srebrenici, čemu su se odbrane usprotivile.

Tužilac Ibro Bulić zatražio je da trojici optuženih budu određene mjere zabrane kontaktiranja i sastajanja sa određenim osobama i svjedocima, zatim zabrane putovanja i napuštanja boravišta, uz oduzimanje putnih isprava, objasnivši da optuženi posjeduju državljanstvo Srbije, a zatraženo je i kontrolisanje optuženih na adresama boravišta jednom dnevno, prenosi Birn.

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Vasića, rekao je da Tužilaštvo BiH već 10 godina vodi istragu protiv njegovog branjenika koji se pojavljivao kao svjedok u brojnim predmetima i više od 20 puta se odazivao na pozive sudova i tužilaštava, dodajući da Vasić nikad nije pokušao da  izbjegne pozive suda ili drugih organa.

On je istakao da je Vasić državljanin BiH, porodičan čovjek i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te da bi zabrana napuštanja boravišta mogla ugroziti egzistenciju njegove porodice, ali da su spremni Sudu BiH predati putne isprave.

"On želi da se ovo okonča i on je odgovoran svojoj porodici i biračima", rekao je Perić i dodao da je nakon podizanja optužnice slučaj pratila pretjerana medijska kampanja.

Vasić je u obraćanju Sudu rekao da mu je u interesu da sudski bude okončana agonija u kojoj se nalaze on i njegova porodica.

Advokat Nenad Rubež koji brani Danila Zoljića nije se protivio predaji dokumenata i zabrani napuštanja boravišta, ali se usprotivio ostalim mjerama i rekao da Zoljić ne namjerava da pobjegne, jer smatra da nije kriv.

Rubež je dodao da Tužilaštvo BiH nije navelo nijednu okolnost zašto bi Zoljiću bilo zabranjeno kontaktiranje sa svjedocima, te da bi kućni pritvor mogao uticati na pripremu odbrane.

Radivoje Lazarević, branilac trećeoptuženog Pantića, kaže da je njegov klijent "više od 10 godina u dešavanjima vezanim za Srebrenicu" i da je ova optužnica jedini način da izađe iz toga, dodajući da ne postoje okolnosti koje ukazuju da bi optuženi mogao napustiti zemlju.

Vasić je, kako se navodi u optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga Zvornik i načelnik Centra javne bezbjednosti Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CЈB Zvornik, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica CЈB Zvornik.

Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu za određivanje mjera zabrane.