latinica  ћирилица
01/02/2015 |  11:19 | Autor: TANЈUG

Muzej Vuka i Dositeja - zdanje prilagođeno djeci

Najmlađi se u svom životu susreću sa djelom i radom Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića, a mjesto gde mogu najviše naučiti o njima, vidjeti kako su živjeli i šta su radili je svakako Muzej posvećen toj dvojici velikana.

Muzej se nalazi u najstarijoj sačuvanoj stambenoj zgradi u Beogradu, koja je podignuta je u prvoj polovini 18. vijeka, vjerovatno za Beogradskog defterdara (turskog upravitelja riznice).

Zdanje je 2012. godine potpuno renovirano i sa novom stalnom postavkom prvi je muzej koji je kompletno završen i obnovljen.

Vd direktora Muzeja Vuka i Dositeja Eliana Gavrilović rekla je Tanjugu da je sve u tom zdanju prilagođeno najlmađima pošto su njegovi stalni posjetioci djeca od predškolskog uzrasta pa sve do srednje škole.

"Planiramo da proširimo programe. Nameravamo da pozovemo škole da ovde održavaju dodatne literarne časove, pesničke večeri, a želja nam je i da se okrenemo odrasloj populaciji, pogotovo ka pripadnicima trećeg doba, koji bi ovde mogli kvalitetno da provode svoje vreme", najavila je ona.

Ona podseća da u taj Muzej djeca dolaze organizovano preko vrtića i škola, ali i individualno, nekada po preporukama nastavnika kako bi tu uradili referat ili seminarski rad, a česti posjetioci su i srednjoškolci iz gimnazija i srednjih stručnih škola. Gavrilović kaže da za djecu imaju posebne programe i prostoriju koju su nazvali "Azbukaonica", a u pitanju je posebna soba za dodatne muzejske edukativne programe.

Ona objašnjava da najmlađe najviše interesuje Vukova soba sa njegovim ličnim predmetima. "Tinejdžeri se najviše osvrću na pisana izdanja Dositeja i Vuka, dok odrasla populacija uglavnom razgleda umetnička dela i slike".

Arhitektonski zgrada predstavlja klasičan primjer kuće balkanskog stila, a zgrada je pod zaštitom, pa na njoj nije moguće raditi nikakve intervencije.

Kuća je više puta mjenjala namjenu i vlasnike, a između 1809. i 1813. godine, u njoj je radila Velika škola koju je osnovao Dositej Obradović. Ta škola predstavljala je prvu višu prosvjetnu ustanovu u Srbiji, koja će se kasnije razviti u univerzitet.

Zdanje muzeja zaštićeno je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.