latinica  ћирилица
07/02/2015 |  22:04 | Autor: SRNA

Kusturica: Kultura je neophodna da bi čovjek opstao

Filmski režiser Emir Kusturica rekao je večeras u Trebinju, na panel diskusiji o temi "Od frejma do ikone: liturgija i film", da je kultura neophoda da bi čovjek opstao, jer ona stvara civilizaciju, te da heroja srpskog filma treba stvarati na osnovu vjere.
Simpozijum u Trebinju - Foto: SRNA
Simpozijum u TrebinjuFoto: SRNA

Kusturica je istakao da je ovaj skup jedan od pokušaja da se teme koje se tiču čovjeka i pokreću niz egzistencijalnih pitanja aktuelizuju i da ideja o vlastitoj slici svijeta bude ideja o ljudskoj originalnosti.

- Apstraktni čovjek je uvijek jači od onog racionalnog iako preporučujem ljudima da budu racionalni koliko moraju, ali da ta ideja o religioznosti može da bude kao u mom slučaju traženje Boga u kulturi - istakao je Kusturica.

On je dodao da je ideja kulture, zapravo, paralelna ili istovremena pojavi Boga i religioznosti, ali, kako je rekao, ne religioznosti koja se širila mačem, nego intimom ljudskom koja je tražila da se u kulturi velikim djelima otjelotvori ono što čovjek u svojoj najboljoj funkciji jeste.

Pojašnjavajući zašto misli da je sudbina filma neizvjesna, Kusturica je istakao da film ima tehnološku brzinu kojom se urušava njegova klasična forma i da će on zbog tržišta koje "ždere" sve tražiti nove oblike prikazivanja, gdje će se ići prema komociji, kao uništenju filma.

- Bojim se da će onaj klasični film koga mi znamo iz prošlog vijeka biti sužen u svakom velikom gradu na nekoliko multipleksa, a da će ostalo biti telefon, kompjuter, televizija - rekao je Kusturica.

Ističući da heroja srpskog filma treba stvarati na osnovu vjere, Kusturica je podsjetio da i on pravi film koji govori o čovjeku koji je izveden iz tri različite priče i koji je nesrećnu ljubav doživio tako da joj na kraju posvećuje ostatak svog života.

- Zapravo njegov život se odvija u vremenu rata u kome on nosi mlijeko u svoju kasarnu, a kada jednom učini dobro zmiji, ona mu spasi život. To je obrnuto od očekivanog i od onog što ljudi, koji ne čitaju Stari zavjet ili ne znaju Novi, zapravo ne znaju šta je suštinska ljudska drama - rekao je Kusturica.

Đakon Nenad Ilić smatra da je cilj, ustvari, neka vrsta traženja mogućnosti kako liturgija da pomogne filmu, tako i film da pomogne crkvi, jer se i jedno i drugo bavi istinom i potragom za čovjekom.

- Kao što se umjetnost bavi istinom i potragom za čovjekom, tako se i crkva bavi time da očuva ljudski lik i da ga drži u vezi sa najvišom vrijednosti - sa Bogom - rekao je Ilić.

On je dodao da u takvom sadejstvu imaju šansu u vezi koja se ostvaruje preko ličnosti stvaralaštva onih koji istovremeno i traže istinu i imaju vrijednosti kojima teže, a svjedoče ih drugima koji to ne bi trebalo da zaborave.

Ova diskusija je održana u okviru simpozijuma "Teologija u javnoj sferi". Moderator diskuje je bio Kusturica, a učestvovali su i Nebojša Dugalić i Stamatis Skliris.

Episkop Grigorije: Skup nastao kao odgovor na sveopštu krizu

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zatvorio je večeras u Trebinju drugi godišnji simpozijum "Teologija u javnoj sferi", ocjenjujući da ovaj skup ima smisla zato što je nastao kao odgovor na sveopštu krizu koja je zahvatila i državu i crkvu i sve oblasti javne sfera.

- To je, u suštini, opšta kriza smisla, jer smo smisao odavno prestali da tražimo. Smatram da iz krize možemo da izađemo samo ukoliko napravimo korak jedni prema drugima i ukoliko pokušamo da razgovaramo sa Bogom, odnosno da se molimo Bogu, i ukoliko jedni drugim hoćemo da pomognemo - rekao je episkop Grigorije.

Vladika Grigorije istakao je da je duboko uvjeren da nema čovjeka koji nema potrebu za drugim čovjekom i da nema čovjeka koji nema potrebe za Bogom.

- U svim tim krizama mi smo ovaj simposion organizovali kao gradić koji je na periferiji Republike Srpske, Crne Gore, srpske nacije i cijelog svijeta i upravo u tu periferiju dolaze nam ljudi koji su iz centra zbivanja i koji imaju darove da budu slušani i da od njih možemo nešto da naučimo - rekao je vladika Grigorije.

Simpozijum je organizovala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska u okviru proslave eparhijske slave Svetog Ignjatija Bogonosca.