latinica  ћирилица
20/02/2015 |  12:18 | Autor: RTS

Zajednička sjednica vlada Srbije i Slovenije

Premijeri Srbije i Slovenije Aleksandar Vučić i Miro Cerar razgovarali su na Brdu kod Kranja, a potom je održana zajednička sjednica dvije vlade. Poslije sjednice potpisani sporazumi u oblasti sporta i odbrane.
Vučić i Cerar na Brdu kod Kranja - Foto: TANЈUG
Vučić i Cerar na Brdu kod KranjaFoto: TANЈUG

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas, poslije zajednička sednice na Brdu kod Kranja, sporazume iz oblasti odbrane i sporta, a očekuje se da se  novinarima obrate premijeri Aleksandar Vučić i Miro Cerar.

Sporazum o saradnji između ministarstava odbrane potpisali su ministri Bratislav Gašić i njegov slovenački kolega Јanko Veber.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministarka obrazovanja, nauke i sporta Slovenije Stanislava Setnikar Cankar potpisali su sporazum o saradnji između ta dva ministarstva.

Vučić i srpski ministri stigli su jutros na Brdo kod Kranja, gdje su ih dočekali slovenački premijer i članovi njegovog kabineta i priređen im je svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti.

Premijer Vučić imaće susret i sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, a tokom dana u Ljubljani i sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom. U 16 sati trebalo bi da počne i slovenačko-srpska poslovna konferencija u Privrednoj komori Slovenije.

Premijer je u četvrtak izjavio da Srbija želi da nastavi saradnju i dobre odnose sa Slovenijom, koja je za Srbiju važna na njenom evropskom putu, ali i kao regionalni partner.

U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Obim robne razmene u 2013. godini iznosio je 1,08 milijardu evra, navela je slovenačka agencija STA.

Slovenija je četvrta zemlja regiona sa čijim najvišim zvaničnicima se premijer Vučić sastaje u manje od nedjelju dana, poslije Hrvatske, Makedonije i neformalnog susreta sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, u ponedjeljak uveče u Subotici.