latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:08 | Autor: SRNA

Gluhaković i Ljajić o prioritetima trgovine

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Predrag Gluhaković, i ministar turizma, trgovine i telekomunikacije Srbije, Rasim Ljajić, dogovorili su formiranje radnih grupa koje će u naredna dva mjeseca definisati prioritete budućeg zajedničkog rada u oblasti zaštite potrošača i konkurencije, kao i u oblasti robnih rezervi.
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi RS - Foto: SRNA
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma u Vladi RSFoto: SRNA

- Mi ćemo nakon dva mjeseca ustanoviti redovne sastanke na kojima ćemo razmatrati šta se učinilo po ovim temama koje smo definisali kao važne i prioritetne za jedno i drugo ministarstvo - izjavio je ministar Ljajić u Beogradu.

Podsjetio je da dva ministarstva imaju potpisan protokol o saradnji u oblasti trgovine, kao i poseban sporazum o saradnji u oblasti turizma, pa je cilj današnjeg sastanka bio da se razmotri kako učiniti te sporazume operativnim i u jednoj i drugoj ooblasti.

U dijelu sastanka koji se odnosio na turizam, prema Ljajićevim riječima, razgovarano je o tome na koji način Srbija i Republika Srpska mogu kreirati zajednički turistički proizvod. Istakao je da su Srbija i Republika Srpska i BiH pojedinačno mala tržišta, i da stoga moraju da udruže kapacitete sa svim zemljama regiona, da bi sa jedne strane privukli investicije, a sa druge strane što veći broj inostranih turista.

Ministar Gluhaković je rekao da je razgovarano o vrlo važnom pitanju - kompanijama iz Srbije koje su svoje poslovanje preselile iz Republike Srpske u Federaciju BiH.

- Dogovorili smo se da ćemo pojedinačno obaviti razgovore sa tim firmama i naći rješenje, a imamo i informaciju da su se neke vratile u Republiku Srpsku - rekao je Gluhaković.

On je najavio da će biti sačinjen akcioni plan za saradnju dva ministarstva u resoru trgovine i turizma, te da je jedno od važnih pitanja protok robe preko granice.

Gluhaković je istakao, da Srpska namjerava da se koristi iskustvima Srbije u evropskim integracijama, ali i tokom pripreme reformskih zakona, imajući u vidu pozitivne rezultate Srbije u reformskom procesu u proteklih godinu dana.

- Mi želimo da robne rezerve u Republici Srpskoj budu u sastavu Ministarstva trgovine i turizma, i nadam se da ćemo tom transformacijom, odnosno izmjenom zakona u narednom periodu, završiti tu priču, da bismo mogli imati čvršću saradnju sa Ministarstvom Srbije i obezbijediti veću sigurnost - rekao je Gluhaković.

U oblasti saradnje u turizmu, Gluhaković je rekao da će nastojati da rafting bude jedan od prvih zajedničkih turističkih proizvoda Republike Srpske i Srbije, i izrazio zainteresovanost da Srpska učestvuje sa Srbijom na sajmovima turizma u inostranstvu.