latinica  ћирилица
20/02/2015 |  14:39 | Autor: Nezavisne

Vučić i Cerar: Najbolji odnosi do sada

Premijeri Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Miro Cerar, ocijenili su, nakon zajedničke sjednice dvije vlade, da Srbija i Slovenija imaju izuzetne političke i privredne odnose, koji se mogu okarakterisati kao najbolji do sada.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, istakli značaj evropskog puta Srbije.

Vučić je zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji, dok je Cerar potvrdio podršku Srbiji i njenim naporima koje čini na putu ka EU. U tom smislu, Cerar je pohvalio i visoko ocijenio predanost Vučića u vođenju politike, jer, kako je rekao, ta politika donosi budućnost Srbiji. Prema Cerarovim riječima, Vučić čini velike napore da sprovede reforme koje su državi potrebne.

Cerar je rekao da je Slovenija Srbiji "prozor" ka Evropskoj uniji, ali da je i Srbija za Sloveniju svojevrstan "prozor" ka drugim tržištima, zemljama i dijelovima svijeta. Cerar je poručio da Slovenija odlučno i čvrsto podržava Srbiju na njenom putu ka EU i da će to i dalje činiti. Podsjetio je, da su se dvije zemlje našle jedna drugoj i bile od pomoći tokom prirodnih nepogoda u Sloveniji i Srbiji.

Vučić je rekao da Srbija u Sloveniji vidi izrazitog prijatelja, zemlju veoma važnu u ovom dijelu Evrope i jednog od ključnih trgovinskih partnera. Čestitao je slovenačkom kolegi na reformama koje je sproveo i sprovodi, ističući da će Slovenija u ovoj godini imati privredni rast od 2,5 odsto, a da se nada da će Srbija takav rast imati u 2017. godini. Kako je dodao, Srbija pokušava da se u finansijskoj odgovornosti i disciplini približi onome što je uradila Slovenija.

"Mnogo možemo da naučimo od vlade Slovenije", istakao je Vučić.

On je podsjetio da je u Srbiji u toku restrukturiranje 512 preduzeća, od kojih su za 14 pokazale interesovanje i slovenačke firme, ali da očekuje da će ih biti i više kad tenderi budu sprovedeni. Premijer je naveo da očekuje da će više srpskih firmi investirati u Sloveniju, podsjetivši da je slovenački Fruktal preuzeo srpski Nektar.

Vučić je dodao da je sa slovenačkim premijerom razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima, o saradnji u namjenskoj industriji, građevinarstvu, izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, projektu Beograd na vodi. Kako je dodao, u svim tim projektima Srbiji je potrebna pomoć i podrška slovenačkih kompanija.

Kako su rekli premijeri, i nešto malo otvorenih pitanja kao što je sukcesija, rješavaće se u skladu sa izuzetno dobrim odnosima dvije zemlje i dvije vlade. Istovremeno su naveli da ne očekuju da će biti bilo kakvih većih problema.

Židan: Slovenija spremna da pomogne Srbiji na evropskom put

Slovenija je spremna da Srbiji, u okviru međunarodne razvojne saradnje, ponudi pristupnu pomoć u oblasti poljoprivrede, šumarstva i prehrane, poručio je slovenački ministar Dejan Židan isakavši da Slovenija i Srbija nemaju otvorenih pitanja u toj oblasti.

Riječ je, kaže Židan, o razvoju veterinarske i fitosanitarne službe, ekološke poljoprivrede, šumarstvu i ruralnom razvoju, ekološkoj poljoprivredi i šemi kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

U tim oblastima, dodao je, mogla bi da budu iskorišćena sredstva Evropske komisije - TAIEX instrument.