latinica  ћирилица
20/02/2015 |  16:19 | Autor: RTRS

Procenat aditiva u suhomesnatim proizvodima

Ministarstvo poljoprivrede RS podržalo je prijedlog Privredne komore RS da se Pravilnik o upotrebi prehrambenih aditiva u hrani izmijeni i zabrani dodatak fosfata za sve mesne proizvode, koji u svom prirodnom sastavu imaju više ovog aditiva od pet grama po kilogramu.

 Riječ je o trajnim suhomesnatim proizvodima, a ideja je da se ovaj pravilnik izjednači sa onima u okruženju, gdje je za te proizvode dozvoljena količina fosfata oko osam grama po kilogramu. 

 Dimljena šunka, čajna, suvi vrat, samo su neki od mesnih proizvoda koji više neće smjeti da budu tretirani dodatnim fosfatnim aditivima. Za ove proizvode prag dozvoljenih fosfata biće pomjeren, jer oni već u svom prirodnom sastavu imaju više nego što je postojećim pravilnokom dozvoljeno.

"Tako da bi novim izmjenama mogli da izjednačimo pravilnik sa okruženjem, gdje je u Srbiji recimo ta granica osam, u Crnoj Gori sedam grama", kaže Nemanja Vasić, predsjednik Odbora mesoprerađivača u Privrednoj komori RS.

" Mi ćemo definisati listu proizvoda..." , navela je Radmila Čojo, pomoćnik ministra za resor veterinarstva.

 Granica od pet grama po kilogramu i dalje ostaje za barene i polutrajne mesne proizvode. Ovu odluku podržali su i proizvođači.

"Mi smo imali sada velikih problema sa analizama, jer se ispostavi da mi tretiramo meso koje već ima više nego što je dpzvoljeno fosfata. Sada će se bar znati šta možemo a šta ne možemo..." kaže Јovan Savanović, mesna industrija DIM iz Laktaša.

 U inspektoratu su poručili da su već u ovoj godini kaznili nekoliko proizvođača koji se nisu pridržavali, ovih propisa.

"Za one koji se ne pridržavaju pravila kazne su ogromne. Za pravna lica one iznose po nekoliko desetina hiljada maraka....", navela je Ljiljana Gojić, glavni veterinarski inspektor RS.

 Već u ponedjeljak 23.februara nadležni bi trebalo da sastave spisak namirnica koji neće smjeti da budu tretirane fosfatnim aditivima. Zdravstvena bezbjednost namirnica, razlog je zbog kojeg su se nadležni odlučili na ovaj korak, ali i da bi spriječili obmane potrošača u pogledu kvaliteta proizvoda.