latinica  ћирилица
20/02/2015 |  16:35 | Autor: TANЈUG

Han: Sa Kosova se bježi zbog bijede, a ne zbog viza

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju Јohanes Han odbacio je tvrdnje prištinskih političkih lidera da je uzrok talasa ilegalne emigracije sa Kosova restriktivan vizni režim.

- Uopšte ne dijelim mišljenje da ljudi bježe sa Kosova zbog viza, rekao je Јohanes Han na konferenciji za novinare u Briselu posvećenoj njegovoj posjeti Skoplju, Prištini i Kijevu ranije ove nedjelje, prenosi Tanjug.

Han je za talas ilegalnog iseljavanja kosovskih Albanaca u zapadnoevropske zemlje kriva teška ekonomska situacija i nedostatak perspektive.

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov zamjenik Hašim Tači rekli su ranije da je razlog za masovnu selidbu to što građani Kosova jedini u regionu ne mogu da putuju u šengensku zonu bez viza, pa im je lakše i jeftinije da preko Srbije ilegalno prelaze u Mađarsku.

Komesar je istakao da rješenje za tu situaciju treba tražiti u poboljšanju ekonomskih prilika kroz stvaranje povoljne klime za strane investitore i u suzbijanju korupcije, i podsjetio da je EU odvojila 660 miliona evra za privredni razvoj Kosova u narednih pet godina.

- Zadovoljan sam mjerama koje kosovska vlada preduzima i čini mi se da su one već počele da daju rezultate, rekao je Han.

Govoreći o posjeti Skoplju, Han je naglasio da aktuelnu političku krizu u Makedoniji treba rješavati kroz parlament i institucije sistema, kao i da pravosudne institucije koje obrađuju optužbe vlade da je opozicija spremala državni udar treba da rade nepristrasno i transparentno.