latinica  ћирилица
20/02/2015 |  20:35 | Autor: RTRS

Ko su deportovani i šta su radili u BiH? (VIDEO)

Služba za poslove sa strancima iz BiH juče je deportovala dva turska državljanina. Јoš jedan Turčin i jedan Austrijanac, od juče u Imigracionom centru u Lukavici, čekaju na deportaciju.

Uhapšeni su u Travniku i Sarajevu pod sumnjom da predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po Bosnu i Hercegovinu. Ko su deportovani i šta su radili u BiH? 

 24-ogodišnji Turčin Abdulah Girgin u BiH je stigao navodno zbog školovanja. Prvo u Sarajevo. A potom na Univerzitet u Travniku. No ako je i namjeravao studirati, ekonomske nauke, brzo je zamjenio vjerskim – ekstremističkim. Nije skrivao simpatije prema turskoj radikalnoj organizaciji „Sivi vukovi“, čiji je pripadnik bio i Mehmet ali Agdža, neuspjeli atentator na papu Ivana Pavla Drugog. Јuče je deportovan u matičnu mu zemlju.

- Imenovanom se zabranjuje ulazak i boravak na teritoriji BiH u periodu od tri godine, računajući od dana napuštanja BiH, navodi se u Rješenju o deportaciji Abdulaha Girgina.

Girginu je društvo u povratku u Tursku pravio Јanik Vahdetin. 45-ogodišnjak u Travniku nije studirao. Ali jeste bio čest gost na osnovu, kako saznajemo, rodbinskih i prijateljskih veza sa studentima. I imao bh. boravišnu vizu.

- Ovaj organ, cijeneći procjenu iz koje je evidentno da je stranac za vrijeme svog boravka preduzimao nedozvoljene aktivnosti, kao i sve ostale dokaze, imenovanom je izrekao zabranu ulaska i boravka u BiH u periodu od tri godine, ističe se u Rješenju o deportaciji Јanika Vahdetina.

Studiranje je bilo plašt pod kojim se u BiH skrivao i tridesetogodišnji Harun Bujukbajrak, takođe turski državljanin. No čitaonicu i amfiteatar od juče je zamijenio pritvorskom ćelijom u Imigracionom centru. I on će put Turske za koji dan.

- Tri su proglašena prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH sa stanovišta ovog ekstremnog vjerskog radikalnog djelovanja, rekao je Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima.

I dok su navodni studenti Travnik i fakultete pohodili Hamerima i drugim skupocjenim automobilima, rukovodstvu Univerziteta za sve je kriv, kako kažu drugačiji mentalitet.

- Uvijek među tim ljudima ima delikvenata nekih, odnosno onih koji se ponašaju malo drugačije od drugih, malo je to drugačiji mentalitet, istakao je Rasim Dacić, rektor Univerziteta u Travniku.

Na Univerzitetu u Travniku, najmanje 400 stranih studenata. Koliko ih je drugačijeg mentaliteta - Dacić ne otkriva. Tri su u tajnosti, već protjerana početkom godine. I oni su bili turski državljani. Na spiskovima sumnjivih, saznajemo, ima još.

U arhivu službi BiH već godinama dosije ima i Fadilj Šolbauer, četvrti uhapšeni u jučerašnjoj akciji. I on u Imigracionom centru čeka deportaciju.

- Austrijski državljanin proglašen je prijetnjom po nacionalnu bezbjednost sa stanovišta djelovanja po osnovu organizovanog kriminala, dodaje Mektić.

Draže i isplativije od vjerskog ekstremizma Šolbaueru je bila preprodaja droge. Kao saradnik balkanskog narko bosa Nasera Keljmendija već je nakratko hapšen prije nepunu godinu. A onda se vratio starom biznisu. Za koji dan će i on napustiti BiH.