latinica  ћирилица
06/03/2015 |  07:47 | Autor: SRNA

U Sokocu proglašena elementarna nepogoda (VIDEO)

Opštine Gacko, Bileća i Berkovići dobile su električnu energiju nakon što su sanirani kvarovi na 110–kilovoltnom dalekovodu Trebinje-Bileća, dok područje Ljubinja djelimično ima struju.
Sokolac -snježno nevrijeme - Foto: RTRS
Sokolac -snježno nevrijemeFoto: RTRS

Rukovodilac trebinjske Radne jedinice "Elektroprenosa BiH" Vukašin Stolica Srni je potvrdio da je kvar na dalekovodu otklonjen oko 16.00 časova.

Stanovnici Gacka, Bileće i Berkovića bez struje su bili od sinoć.

Rukovodilac tehničkih poslova "Elektro-Hercegovine" Trebinje Nebojša Rikalo kaže da je dio Ljubinja snabdjeven električnom energijom iz Trebinja preko Veličana, te da se intenzivno radi na saniranju kvara na 35-kilovoltnom dalekovodu od Stoca do Ljubinja.

Rikalo očekuje da će tokom dana kvarovi biti otklonjeni, napominjući da jedan dio dalekovoda pripada opštini Stolac u Federaciji BiH.

Na području Trebinja, dodaje Rikalo, i dalje su bez struje područja trebinjskih brda, Zubaca, Јasena i Ljubomira.

Rikalo ističe da ekipe "Elektro-Hercegovine" ulažu nadljudske napore da otklone kvarove na elektro-mreži u Nevesinju, gdje je više sela bez električne energije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode nastale zbog obilnih snježnih padavina i jakog vjetra na području ove opštine.

U odluci se navodi da odmah treba izvršiti aktiviranje Štaba za vanredne situacije radi rukovođenja akcijama civilne zaštite, odnosno po mjesnim zajednicama Kaljina, Bare, Knežina, Nehorići, Žljebovi, Sokolovići, Bjelosavljevići, Ćavarine, Margetići, Podromanija, te Sokolac jedan i dva.

Prema ovoj odluci, prioritetni zadatak Štaba je da izvrši procjenu novonastale situacije na području ove opštine, te ostvari saradnju sa susjednim opštinama i Republičkom upravom Civilne zaštite.

Nadležnim organima opštine, grada Istočno Sarajevo i regije predloženo je preduzimanje mjera, zadataka i aktivnosti u okviru njihove nadležnosti.

U odluci se navodi da je potrebno organizovati stalno dežurstvo u Štabu i drugim subjektima na nevremenom zahvaćenom području.

Građani, preduzeća i druga pravna lica sa područja ove opštine dužna su da provode potrebne mjere radi zaštite i spašavanja ljudstva i materijalnih dobara.

U odluci se navodi da treba staviti na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva koja podliježu obavezi davanja na zahtjev Štaba za vanredne situacije, te redovno obavještavati mjesne zajedice i ovaj štab o stanju u bližnjem okruženju.

Preduzeća i druga pravna lica, kao i samostalni privrednici koji obavljaju djelatnost od značaja za provođenje mjera dužni su da se maksimalno angažuju na izvršavanju zadataka koje naredi Štab.

Na području opštine Sokolac električnu energiju, zbog snježnih padavina, već drugi dan nema gotovo 50 sela, kao ni izvorište Vrela Bioštice koje vodom snabdijeva centar ove opštine.

Djelimično su prohodni regionalni putevi Nevesinje-Berkovići do Trusine i Nevesinje -Zijemlja do sela Lakat.

Neprohodni su regionalni putni pravci Ulog – Kifino Selo preko Morina, Nevesinje-Luka i Ljubinje – Bileća, preko Vranjske.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana kretanja preko planinskog prevoja Romanija.

Prelazak granice na Humu, između BiH i Crne Gore nije moguć, jer je zbog snježnog nevremena za saobraćaj zatvoren putni pravac Plužine - Šćepan Polje