latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:34 | Autor: TANЈUG

Rotšild: Svjetska privreda u najgorem stanju još od rata

Britanski investicioni bankar i član poznate bankarske porodice Rotšild, lord DŽejkob Rotšild, upozorio je da je aktuelna geopolitička situacija najteža još od Drugog svjetskog rata.

Lord DŽejkob Rotšild je u godišnjem izveštaju investicionog fonda "RIT Kapital partners", čiji je predsjednik, upozorio ulagače na "haos, ekstremizam i agresiju" širom svijeta, posebno ukazujući na užasne probleme u Evropi, javlja britanski list Telegraf, prenosi Tanjug.

"Pored teške ekonomske situacije, investitori se suočavaju sa geopolitičkom situacijom koja je možda najgora još od Drugog svjetskog rata", istakao je lord Rotšild u izvještaju za 2014. godinu.

Taj 78-godišnji bankar je naveo da je to rezultat "haosa i ekstremizma na Bliskom Istoku, ruske agresije i ekspanzije, kao i oslabljene Evrope, koja bilježi visoku nezaposlenost, u najvećoj mjeri izazvanoj time što se vlasti u mnogim članicama Evropske unije nisu pozabavile strukturnim reformama".

Slika globalne privrede koju je Rotšild iznio u novom godišnjem izvještaju je mnogo gora od one u prošlogodišnjem izvještaju, kad je kao najveće izazove za svjetsku privredu naveo usporenje rasta kineske privrede i moguće precjenjivanje akcija.